I en helsides kronikk i Dagsavisen ønsker kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) gatekunsten velkommen inn i byrommet. Terje Pedersen / NTB scanpix
I en helsides kronikk i Dagsavisen ønsker kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) gatekunsten velkommen inn i byrommet. Terje Pedersen / NTB scanpixTerje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturbyråden i Oslo ønsker gatekunsten velkommen

I en helsides kronikk i Dagsavisen ønsker kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) gatekunsten velkommen inn i byrommet.

– Byrådet vil at Oslo skal være en mangfoldig kulturby, og vi har lagt fram en gatekunstplan som skal sikre flere og mer mangfoldige kunstuttrykk i byens offentlige rom og der folk bor. Vi anerkjenner gatekunst på lik linje med andre kunstformer, skriver hun blant annet.

Hun viser til at en rekke norske byer har allerede satset på gatekunst og trekker fram Drammen som et eksempel.

– Både gatekunstnere og tradisjonelt utdannende kunstnere har medvirket. Drammen kommune har i tillegg et punkt om graffiti og gatekunst på sine nettsider hvor det blant annet er lagt ut enkle råd til utøvere og råd til byggeiere. Kunstnerne som selv har funnet fram til vegger de vil bruke, søker formelt og det inngås skriftlig kontrakt med veggens eier, forklarer hun.

Hansen sier gatekunstinvitasjonen krever en holdningsendring og felles forståelse som signaliserer velvillighet, interesse og kunnskap om gatekunst.

– Tilrettelegging for alle utøvere vil være en forutsetning for en nyansert og positiv utvikling innen gatekunsten. Dette vil i realiteten innebære etablering av ulike arenaer, både frie vegger, åpne for alle, og større arenaer og visningssteder for profesjonelle utøvere, skriver kulturbyråden i Oslo.

(©NTB)