Fylkesmann Trond Rønningen sier han vil rydde opp i kaoset habilitetssaken i Rømskog har skapt. Foto: Fylkesmannen i Østfold
Fylkesmann Trond Rønningen sier han vil rydde opp i kaoset habilitetssaken i Rømskog har skapt. Foto: Fylkesmannen i Østfold
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesmannen vurderer habilitetssak

Fylkesmannen i Østfold tar initiativ til rask lovlighetskontroll av det omstridte habilitetsvedtaket i Rømskog mandag.

På møtet i Rømskog kommunestyre mandag vedtok et knappest mulig flertall at Dag Ivar Høisveen (Sp) var inhabil til å behandle saken om kommunesammenslåing med Aurskog-Høland, fordi han jobber i denne kommunen. Dette snudde flertallet fra 7–6 for sammenslåing til 7–6 mot sammenslåing.

I Kommunal Rapports nettavis i går mente professor Jan Fridthjof Bernt at dette ikke var grunnlag for inhabilitet. Både han og kommunalkomiteens leder, Helge André Njåstad (Frp) mente at Fylkesmannen burde vurdere lovligheten i vedtaket, dersom ikke lokale folkevalgte klagde inn saken.

Les mer:Spør Sanner om «skandalemøte»

Ekspressbehandling

Nå griper Fylkesmannen inn og lover rask behandling av saken – i dag eller mandag.

– Jeg er glad for at Fylkesmannen på selvstendig grunnlag tar tak i denne saken, sier Rømskog-ordfører Thor Håkon Ramberg (KrF) til Indre Akershus Blad.

Fylkesmann Trond Rønningen i Østfold skriver dette i en e-post til ordføreren:

“I forkant av kommunestyrets vedtak 20. juni 2016 (sak 40/16) ble det fattet vedtak om inhabilitet for ett av medlemmene i kommunestyret med hjemmel i kommuneloven § 6 andre ledd. Det varsles herved om at Fylkesmannen i Østfold, i medhold av bestemmelsen i kommuneloven § 59 nr. 5, på eget tiltak, vil ta denne avgjørelsen opp til lovlighetskontroll (…) Uavhengig av lovlighetskontrollen gis det utsettelse av fristen for å fatte vedtak i anledning kommunereformen.»

– Vi ønsker å behandle denne saken raskt. Vår lovlighetskontroll vil være ferdig enten før eller rett over helgen. Det er på grunn av kaoset som har oppstått at vi selv tar tak i denne saken nå. Vi ønsker å bringe ro til denne prosessen. Det er en veldig viktig beslutning vi her snakker om, og vi ønsker ikke usikkerhet knyttet til formalia, sier Rønningen til Indre Akershus Blad.