Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland anbefalte på en pressekonferanse i formiddag at Nesodden og Nittedal blir en del av Oslo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland anbefalte på en pressekonferanse i formiddag at Nesodden og Nittedal blir en del av Oslo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Foreslår å utvide Oslo

Fylkesmannen i Oslo og Akershus foreslår å utvide Oslo med Nesodden og Nittedal.

Saken er oppdatert med kommentarer fra fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland.

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland anbefalte på en pressekonferanse i formiddag at Nesodden og Nittedal blir en del av Oslo. Begrunnelsen er at begge kommunene er svært orientert mot Oslo, med sterk pendling.

- Oslo har vært åpne for sammenslåing med andre kommuner, og var positive til vår tilrådingen på møtet tidligere i dag, sier Haugland.

Men Fylkesmannen mener de bør kunne få velge andre løsninger. Nesodden kan velge å gå sammen med kommunene i Follo, som de samarbeider i regionråd med i dag. Nittedal kan velge sammenslåing på Nedre Romerike. 

“Sterk befolkningsvekst og behov for en mer helhetlig samfunnsutvikling” er Fylkesmannens begrunnelse for forslaghet om å redusere antall kommuner i Akershus fra 22 til ni - på lengre sikt sikt kanskje bare fem. 

Flere anbefalinger

Dette er de øvrige sammenslåingene Fylkesmannen foreslår:

* Follo: Oppegård, Ski, Ås, Frogn og Follo-delen av Enebakk, eventuelt også Nesodden.

Av disse har Oppegård og Ski vedtatt å slå seg sammen, de andre å fortsette alene. Vestby kan bli med i denne Follo-kommunen, eller knytte seg til Mosseregionen i Østfold.

* Nedre Romerike: Skedsmo, Lørenskog, Rælingen, Fet, Sørum og Romerike-delen av Enebakk.

Skedsmo og Sørum har vedtatt ønske om en storkommune på Nedre Romerike, mens de andre har vedtatt å fortsette alene. 

* Øvre Romerike: Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum.

Fylkesmannen mener det beste er om Eidsvoll og Nes også blir med i en storkommune på Øvre Romerike på sikt, men tilrår ikke det nå fordi disse kommunene er store i utstrekning og ligger i utkanten av hovedstadsområdet. 

Fylkesmennene i Buskerud og i Oslo og Akershus har i dag begge git støtte til at Asker i Akershus går sammen med Hurum og Røyken i Buskerud - slik de selv har vedtatt. De har ikke ønsket å ha med Bærum, som selv ønsker å bli del av en stor regionkommune vest for Oslo. Fylkesmannen er enig i at det ville bli en sterk aktør i hovedstadsregionen, men tilrår ikke en slik kommune nå. 

Fylkesmannen støtter Aurskog-Hølands vedtak om sammenslåing med Rømskog i Østfold.

Sammenslåinger fra 2020

Fylkesmannen i Oslo og Akershus foreslår at deres anbefalinger er gjeldende fra 2020. Det vil si at Haugland mener Stortinget kan vedta dem neste vår. 

- Bærum, Nes og Eidsvoll har vi sagt kan tenke seg om på sikt, men de andre kan vedtas nå, hvis Stortinget vil.

- Dere gjøre ikke det samme skillet mellom sammenslåinger nå og på lengre sikt, som andre Fylkesmenn har gjort?

- Vi har valgt å stå for at våre tilrådinger kan gjennomføres nå, hvis Stortinget vil. Det er en rask og sterk befolkningsvekst i Osloregionen, og da er det viktig å ha en kommunestruktur som er tilpasset det. Det haster nok mer med endringer her enn mange andre steder, det sier også Stortinget, sier Haugland.  

Fylkesmannen sier at tilrådinger er gjort med respekt for de lokale vedtakene, men der de er i strid med mål og kriterier for reformen, har de lagt vekt på det siste.

- Det er regjeringen som er vår oppdragsgiver. Så er det opp til Stortinget å eventuelt bruke tvang for å gjennomføre tilrådingen, sa Haugland.