– Jeg tar det for gitt at flertallet nå også sikrer en opprydding i den statlige regioninndelingen slik at den harmonerer med de nye, folkevalgte regionene, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– Jeg tar det for gitt at flertallet nå også sikrer en opprydding i den statlige regioninndelingen slik at den harmonerer med de nye, folkevalgte regionene, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS: Regionene må få flere oppgaver

De nye regionene må både få flere oppgaver og større myndighet fra staten, krever KS.

Onsdag var det klart at det er flertall i Stortinget for å gjøre om dagens 19 fylker til ti eller elleve større regioner.

– Jeg tar det for gitt at flertallet nå også sikrer en opprydding i den statlige regioninndelingen slik at den harmonerer med de nye, folkevalgte regionene. Inndeling av de nye fylkesmannsembetene vil i første omgang vise den reelle viljen til å lage en helhetlig reform, sier styreleder i KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon), Gunn Marit Helgesen.

– Ny struktur er bare begynnelsen på en omfattende reform. KS vil følge nøye med på at Stortinget oppfyller de øvrige løftene i forbindelse med reformen, sier Helgesen.

KS mener reformene først og fremst bør sørge for å legge makt og myndighet nærmere der folk bor. Stortinget har tidligere varslet at med en ny regional struktur følger også en styrking av de tidligere fylkeskommunenes rolle.

– Å gi kommunestyrer og fylkesting flere oppgaver og mer myndighet på bekostning av statsmakt, styrker demokratiet og gir innbyggerne større og mer direkte innflytelse på sin egen hverdag, sier Helgesen.

(©NTB)