– Dette er en detaljstyring som skolen ikke trenger, sier leder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet om at flertallet på Stortinget vil ha én time fysisk aktivitet i skolen hver dag. Ill.foto: Colourbox.com
– Dette er en detaljstyring som skolen ikke trenger, sier leder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet om at flertallet på Stortinget vil ha én time fysisk aktivitet i skolen hver dag. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kritikken hagler mot gymavtale

Flertallet på Stortinget får knallhard kritikk for «en detaljstyring skolen ikke trenger» etter at det ble flertall for å kreve én time fysisk aktivitet daglig.

– Dette er en detaljstyring som skolen ikke trenger, sier leder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet, som organiserer rektorer og ledere i skole- og oppvekstsektoren.

Dahl forstår ikke hvordan kravet skal følges opp i praksis når skoledagen ikke skal bli lengre og kravet heller ikke skal gå utover timetallet i andre fag.

– Vi har ingen problemer med å innse at det er behov for mer fysisk aktivitet i skolen, men dette er virkelig ikke veien å gå, sier hun.

Tidligere har budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre fått kritikk fra KS for å innføre en lærernorm. Det er et annet flertall som vil pålegge én time fysisk aktivitet om dagen.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal mener vedtaket er lite gjennomtenkt. Det henger ifølge forbundet også dårlig sammen med et tidligere vedtak i Stortinget om å rydde i den nye læreplanen framfor å introdusere nye mål.

– Vi ender med enda flere mål som skal nås i samme tidsrom, sier han.

Får støtte

Handal mener stortingsflertallet legger opp til en detaljstyring av lærernes arbeidsmetoder, og han får full støtte av Skolelederforbundet.

Håper Stortinget snur

KrF sikrer opposisjonen flertall for en ordning som skal gi elever fra 1. til 10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag, innenfor dagens timetall.

Det synes klart etter at helse- og omsorgskomiteen avga innstilling i saken torsdag. Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet håper i likhet med regjeringspartiene og Venstre at flertallet vil snu innen Stortinget går til votering 7. desember.

KrF-glede

Men sannsynligheten for en snuoperasjon framstår ikke som veldig stor, for KrF har lenge ønsket at en slik ordning innføres.

– Dette innebærer ikke en ekstra kroppsøvingstime om dagen. Dette handler om fysisk aktivitet integrert i andre fag, sier partiets nestleder Olaug Bollestad.

Hun gleder seg over at kravet innføres, mener det er naturlig å se det i sammenheng med læreplanarbeidet og avviser at det innebærer mer metodestyrt undervisning.

Følger opp

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det virker som om partiene som utgjør flertallet i denne saken, ikke snakker sammen internt.

– I andre saker snakker de om at lærerne er overstyrt, sier Røe Isaksen, som sier han er enig med Utdanningsforbundet i at trimkravet er et angrep på lærernes metodefrihet.

– Min jobb er å følge opp Stortingets vedtak, også når jeg er uenig. Men vi vil sørge for at Stortinget blir opplyst om alle de problematiske sidene ved dette, sier han.