Indre Østfold kommuner orienterer om smittesituasjonen. Fra venstre kommunikasjonssjef Mimi Slevigen, rådmann Georg Smedhus, ordfører Saxe Frøshaug og kommuneoverlege Jan Børre Johansen under pressekonferansen i forbindelse med smittespredningen i Indre Østfold søndag ettermiddag.

Indre Østfold kommuner orienterer om smittesituasjonen. Fra venstre kommunikasjonssjef Mimi Slevigen, rådmann Georg Smedhus, ordfører Saxe Frøshaug og kommuneoverlege Jan Børre Johansen under pressekonferansen i forbindelse med smittespredningen i Indre Østfold søndag ettermiddag.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Indre Østfold stenger ned etter smitteutbrudd

Indre Østfold kommune innfører en rekke forbud, blant annet mot sosiale sammenkomster for å få bukt med smitteutbruddet. – En kritisk situasjon, sier ordfører.

Kommunen presenterte hastetiltakene på en pressekonferanse på rådhuset i Askim søndag kveld.

Ett av forbudene gjelder all form for sosial samvær i privat regi og besøk mellom ulike familier og blant venner. Det gjelder fra og med klokken 22 søndag kveld og varer i første omgang ut neste uke.

– Indre Østfold kommune tar nå i bruk de aller sterkeste virkemidler vi har for å bremse utviklingen, sier ordfører Saxe Frøshaug (Sp), og understreker at mye av smitten foregår innenfor det folk tror er trygge rammer.

– Vi må derfor ta de samme strenge forholdsregler, uansett hvor vi skulle befinne oss i kommunen. Vi kan ikke miste fokuset ett eneste sekund, sier han.

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen sier at de tester mellom 200 og 250 personer hver dag, og at kommunen har styrket bemanningen både hos koronatelefonen i kommunen, samt utvidet teamet som jobber med smittesporing.

– I dag har vi fått meldt om 12 nye tilfeller, så nå er det totalt 59 personer som er blitt bekreftet smittet de siste dagene, forteller Johansen.

– Vi begynte å jobbe med tiltakene i går kveld, da det ble klart at vi hadde 22 nye tilfeller i kommunen, forteller Johansen til NTB.

Ber om dugnad

For å opprettholde forbudet ber overlegen om at alle i kommunen deltar på en felles dugnad.

– Det er klart det blir vanskelig å håndheve et slikt forbud mellom ulike familier, men vi håper at lokalsamfunnet vil bidra i fellesskap, sier kommuneoverlegen.

Ordføreren legger til at politiet selvsagt har makt til å håndheve eventuelle brudd der de kan påvises. De betegner situasjonen som ute av kontroll, og sier de venter mange ytterligere tilfeller i løpet av de neste dagene.

– Vi har mange nærkontakter med symptomer som vi tester fortløpende, sier Johansen.

Han forklarer at mange av dem som har testet positivt viste få eller beskjedne symptomer, og det derfor kan være mange som ikke er klar over at de bærer smitten før det er for sent.

– Steng grensen

– Jeg vil oppfordre regjeringen om å igjen stenge grensene til Sverige, fram til situasjonen er under kontroll i begge landene, sier Saxe Frøshaug.

Han mener åpningen av grensen har gjort situasjonen vanskeligere å håndtere for kommunen. Nærheten til Sverige mener Frøshaug kan være hovedgrunnen til spredningen i kommunen.

– De fleste av de kohortene vi har her handler om folk som har vært i utlandet, også da i grønne soner i Sverige, forklarer Frøshaug.

I tillegg er det en utfordring at smitten brer seg blant unge som har mange sosiale kontaktpunkt, og i tillegg viser færre symptomer enn de eldre.

Stenger bibliotek og idrettssteder

Kommunen stenger også ned alle bibliotek, som vil forbli stengt ut august. Idrettshaller og svømmehaller holdes også stengt ut måneden. Det samme gjelder idrettsbaner og fotballbaner.

Tidligere søndag kom meldingen om at alle barnehager og skolefritidsordninger i kommunen holdes stengt kommende uke.

De siste dagene er til sammen 59 smittet i kommunen, som har en befolkning på knappe 45.000 innbyggere.

Smittetiltakene

Fakta om de nye koronatiltakene som Indre Østfold kommune kunngjorde søndag kveld. De fleste tiltakene gjelder fra og med søndag kveld klokken 22.

* Alle SFO og barnehager holdes stengt i uke 33.

* Alle sammenkomster i privat regi blir forbudt ut uke 33.

* Alle arrangementer i august avlyses.

* Sykehjemmene i kommunen stenges for besøk til og med lørdag 22. august.

* Det innføres bruk av munnbind for ansatte på sykehjemmene under hele vakten, og ikke kun i pasientrelaterte situasjoner.

* Biblioteket, svømmehaller, idrettshaller og øvingssteder holdes stengt ut august.

* Idretts- og fotballbaner holdes stengt ut uke 33. Alle treninger avlyses, og det er ikke tillatt å oppholde seg på banen.

* Badeplasser, idretts- og aktivitetsparker holdes stengt ut uke 33. Det samme gjelder alle serveringssteder og treningssentre.

(©NTB)