Hjelpebehovet kan være stort, selv om henvisningsgrunnen var «en vond nakke og litt mye bekymret for tiden», skriver Kari Andreassen og Maja Berg Kristoffersen i Frogner bydel. Illustrasjonsfoto: Heidi Voss-Nilsen, NTB scanpix
Hjelpebehovet kan være stort, selv om henvisningsgrunnen var «en vond nakke og litt mye bekymret for tiden», skriver Kari Andreassen og Maja Berg Kristoffersen i Frogner bydel. Illustrasjonsfoto: Heidi Voss-Nilsen, NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Debatt
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning.

Rask hjelp virker godt

«Rask psykisk helsehjelp» hjelper raskt, koster lite og gir mye.

For mange er «Rask psykisk helsehjelp» det første stedet de får kartlagt sine psykiske plager.

I 2013 fikk bydelene Frogner og Søndre Nordstrand i Oslo midler fra Helsedirektoratet til å starte opp pilotprosjektet «Rask psykisk helsehjelp». Senere er Stovner og Gamle Oslo blitt med i prosjektet. For oss som gir tilbudet har det vært en suksess, og brukerne våre gir svært gode tilbakemeldinger.

«Rask psykisk helsehjelp» er et gratis lavterskeltilbud for voksne over 18 år med angstlidelser og depresjon av lett til moderat grad, eventuelt med søvnproblemer i tillegg. Ventetiden er kort og man trenger ikke henvisning.

Behandlingstilbudet er basert på kognitiv terapi og innebærer individuelle samtaler, veiledet selvhjelp og/eller kurs i depresjons- og angstmestring.

I Bydel Frogner gis tilbudet «Rask psykisk helsehjelp» ved OSCAR lokalmedisinske senter. Her er det et tverrfaglig team med psykolog, ergoterapeut og fysioterapeut, alle med videreutdanning i kognitiv terapi.

I oppstartsåret 2013 fikk «Rask psykisk helsehjelp» i Bydel Frogner drøyt 150 henvendelser, i 2014 var antallet steget til 245. l fjor ble 145 pasienter ferdigbehandlet.

Av dem som oppsøker denne tjenesten er ca. to tredeler kvinner, men det er en høy andel yngre menn i 20-årene og eldre.

For mange er «Rask psykisk helsehjelp» det første stedet de får kartlagt sine psykiske plager. I noen tilfeller avdekkes mer omfattende problematikk, og man får hjelp til videre henvisning til spesialisthelsetjenesten. Hjelpebehovet kan altså være stort, selv om henvisningsgrunnen var «en vond nakke og litt mye bekymret for tiden».

I starten av prosjektet var det få fastleger i bydelen som var «ivrige» med å henvise eller tipse pasienter om «Rask psykisk helsehjelp». I dag er det en stor andel av de over 50 fastlegene i bydelen som henviser. Brukerne kontakter også tjenesten selv fordi de har hørt om tilbudet via venner, bekjente og familie.

«Rask psykisk helsehjelp» hjelper raskt. Det koster lite og gir mye. Det forteller også brukerne. Av og til er det kanskje ikke mer som skal til for at man skal få fotfeste igjen.