Nyheter
Vadsø - prøvekanin for IT Fornebu
I et år har Vadsø hatt et elektronisk læringssenter knyttet til IT Fornebu. Nå starter selskapet en kjede som skal etablere 30 filialer rundt om i landet i løpet av året.
VADSØ
Ordfører Anne Strifeldt Ballo i Vadsø så tidlig behovet for voksenopplæring i hjembyen for å øke kompetansen og hindre fraflytting. Vadsø ligger langt fra høyskolen i Alta og trengte både førskolelærer og sykepleiere. Mange voksne kvinner med barn kunne tenke seg utdanning, men kunne ikke flytte eller pendle. Næringslivet sa også fra at de trengte bedre kvalifiserte folk, men hadde problemer med å skaffe det.
Da fikk Ballo kontakt med IT Fornebu, og et prøveprosjekt ble satt i gang. De første kursene som ble tilbudt, var prosjektledelse og organisasjonspsykologi levert fra BI. Etter hvert vil studiesenteret i Vadsø være todelt. En del skal ta seg av videreutdanning til kommunens egne ansatte. Studiesenteret tilknyttet IT Fornebu skal tilby kurs til alle voksne på vanlig kommersiell basis.
Vil samarbeide- Vi åpner læringssentre i Stavanger, på Lysaker i Bærum og i Sandefjord i disse dager. I løpet av året skal vi være etablert på 30 steder i landet, og vi er veldig interessert i samarbeidspartnere, forteller fungerende kjedesjef Helle Løvenskiold i Knwation IT Fornebu.
I Vadsø er studiesenteret 100 prosent eid av kommunen, men drevet av IT Fornebu. På de andre stedene hvor IT Fornebu åpner studiesenter, har selskapet selv foreløpig hele aksjekapitalen. Men samarbeid mellom kommuner og andre er de altså åpne for.
- Forsøket i Vadsø viser at dette er en form for undervisning som fungerer. Vi har hatt gode resultater for dem som har fulgt undervisningen, sier Løvenskiold.
- Fordelen med IT Fornebus konsept er at vi kan dra i gang kurs uansett hvor mange deltagere vi har. I dag må vi avlyse fire av sju kurs fordi vi ikke har nok deltagere. Vi har hatt en grense på 20 deltagere for at et kurs skal lønne seg, forteller daglig leder ved Studiesenteret i Vadsø, Tom Holsbø.
- Dessuten blir det ingen teknologiproblemer, for alle studiesentrene bruker samme utstyr, og økonomisk vil vi sitte igjen med mer enn i dag, sier Holsbø.
LavterskeltilbudI prinsippet kan læringssenteret kjøpe kurs fra alle utdanningsinstitusjoner i landet, men ennå er det ikke mange som har teknologien for å overføre forelesninger elektronisk. I Vadsø kjøper de tjenester fra Høgskolen i Alta, Handelshøyskolen BI i Bærum og Universitetet i Tromsø.
- Så langt har vi hatt mest undervisning med lyd og bilde. Men det går også an at studentene sitter med en PC hvor de får opp grafikk og animasjoner som lærerne vanligvis legger på overhead, sier Holsbø.
- Dette vil oppheve de geografiske skillelinjene og senke terskelen for å ta videreutdanning betraktelig. For studentene i distriktene betyr det at de kan ta et kurs til samme pris som de som studerer i Oslo, påpeker Holsbø.