Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Biblioteket tar saken!

Bibliotekene i Moss, Rygge, Råde og Våler har gått sammen om en unik hjemmeside om konflikten rundt den nye, sivile flyplassen i Rygge. Et eksempel til etterfølgelse, mener Norsk Bibliotekforening.

Lokalt har det i årevis hersket strid om Moss lufthavn Rygge (MLR), som etter planen skal åpne for sivil trafikk neste høst.

Arbeidsplasser og økonomisk vekst for Østfold, for lang vei til Gardermoen, se på suksessen til Torp lufthavn ved Sandefjord, lyder noen av tilhengernes argumenter.

En miljøpolitisk feiltakelse av dimensjoner, private næringsinteresser overkjører fellesskapets interesser, mener motstanderne.

«Alt» på nett

Siden i sommer har bibliotekene i Moss, Rygge, Råde og Våler hatt en ressurssamling på nett om sivil flyplass i Rygge. Under tittelen «Biblioteket tar saken» kan både tilhengere og motstandere av flyplassen finne en nærmest ubegripelig mengde informasjon. Her ligger lenker til avisartikler, leserbrev osv. Her kan man skaffe seg oversikt over alle offentlige myndigheter som har med saken å gjøre og alle offentliggjorte dokumenter. Her er lenker til debatter og blogger. Og vil man gå i dybden, kan man enkelt komme inn på alt fra tungt fagstoff om luftfart til Forsvarets egne tegninger og dokumenter om saken.

- Jeg henvendte meg til Forsvarsbygg. De svarte raskt ja, og hadde selv ikke tenkt på at materialet kunne være interessant for offentligheten, forteller Anders Ericson, bibliotekaren i Moss som fikk ideen til hjemmesiden.

Det skjedde da han var sykemeldt i vår og hadde god tid til å tenke. Blant annet spekulerte han på hvorfor så mange kommuner har så elendige hjemmesider - der kommunene driver propaganda for seg selv på bekostning av åpenheten. Siden fikk han i oppgave å skape og vedlikeholde nettstedet om flyplassen.

- Det viste seg at ideen også hadde vært luftet på et møte mellom de fire biblioteksjefene, uavhengig av mine tanker. Så tida var moden for dette, sier Ericson.

Bibliotek for demokrati

Ericson forteller at han alltid har vært opptatt av folkebibliotekenes demokratiske aspekt.

- Jeg var i Trøndelag og holde et foredrag om «Biblioteket tar saken». Der ble det straks født en idé om en hjemmeside med fokus på ulv kontra sauehold. Gasskraftverk er et annet emne som er oppe i tida og ville være egnet. Bibliotekene holder jo allerede temautstillinger om bøker, så dette er bare en videreføring der man tar nettet i bruk, sier han.

Ericson oppfordrer interesserte biblioteker til å bruke en mal han har lagt på hjemmesiden, som kan brukes til hvilket som helst tema.

Biblioteksjef Guttorm Fremstad i Moss understreker at utgangspunktet for nettstedet er at det skal være nøytralt - poenget er at alt skal fram.

- Vi lever i en tid der det flommer over av informasjon. Hvis vi kan gjøre det lettere for folk å skaffe seg innsikt, uten å drukne i opplysninger, har biblioteket gjort jobben. Dessverre er ressursene små, men blir dette en suksess, må vi prøve å omdisponere midler. For det er flere temaer å ta fatt i, og vi er på jakt etter ting som kan profilere distriktet som helhet, sier Fremstad.

Anne Hustad, leder i Norsk Bibliotekforening, mener dette er et flott, nytt konsept og en naturlig fortsettelse av bibliotekenes aktivitet.

- Dette kan bli et viktig verktøy for å fremme ytringsfrihet og demokrati i lokalmiljøet, mener hun.

Skrevet av: Ole Martin Larsen