Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Men utskriften min får du aldri

Idet du sender et konfidensielt brev fra PCen til skriving, ringer telefonen. Svigermor er på tråden, og du glemmer utskriften. Ved printeren står en som absolutt ikke skulle sett brevet - med din utskrift i hånden.

Lyder det kjent? Antakelig. Ikke bare hackere truer sikkerhet og personvern. Fri flyt av utskrifter er ett av de største sikkerhetsproblemene. Nå kan problemet være løst.


Prøveprosjekt i Oslo
Tre bydeler i Oslo har vært med på et pilotprosjekt som sikrer at kun den som sender et dokument til skriving kan få det ut på skriveren.
Løsningen er like enkel som den trolig er smart: En kortleser kobles til skriveren, du trekker ditt kort gjennom leseren, og først da kommer utskriften du ba om. Det er du - og du alene - som har kontroll. Bydel 1 i Oslo, Bygdøy og Frogner, var den første som fikk prøve systemet.
- Vi er meget godt fornøyd og har aldri hatt noe tull. Dette vil bli et permanent system hos oss, og vi vil så snart som vil mulig ta i bruk systemet ved helsestasjonene og sosialkontoret, sier IT-ansvarlig Linn Østbø til Kommunal Rapport.


Frigjør kontorplass
Bydelen har foreløpig prøvd ut systemet i tre distrikter i hjemmetjenesten, og hvert distrikt har skriver med egen kortleser. Det var to grunner til at bydelen ville prøve systemet: Mangel på kontorplass kombinert med Datatilsynets strenge sikkerhetskrav når det gjelder personopplysninger og sensitiv informasjon ved helse- og sosialetatene. Blant annet må skrivere stå på egne låste rom. Med den nye løsningen kan printerene stå i gangen. Rundt 150 brukere er tilknyttet kortleserne, og bydelen vil i løpet av året forsøke å utvide systemet til alle edb-brukere.
Baksiden av medaljen er høye vedlikeholdskostnader, rundt 25.000 kroner i året. Det er en pris som trolig vil bli presset ned når flere aktører kan tilby lignende løsninger.
Også bydel 13 i Oslo har siden høsten 1996 prøvet ut kortlesersystemet, med én skriver på sykehjemmet og én hos hjemmetjenesten på Oppsal.
- Vi er meget fornøyd. Systemet står og går uten feil. Mitt ønske er at alle innenfor helse- og sosialetaten skal kunne ha et slikt system. Om vi får til det, er et økonomisk spørsmål. Vi har diskusjoner med leverandøren, sier IT-ansvarlig Odd Borgen.


Krypterer
Det norske programvareselskapet WinLink Software Integration AS har utviklet det nye systemet SecurePrint. Systemet kan også kryptere utskriftsjobbene under transport på nettet og under lagring på nettverkstjener. WinLink opplyser at den spesialutviklede printserveren og serverprogramvaren kostnadsmessig kan sammenlignes med en vanlig printserver. I tillegg kommer en avgift for antall brukere.

Med magnetkort i hånden og kortleser på skriveren kan du sikre at dine utskrifter aldri havner hos uvedkommende.

Skrevet av: Mikkel Friis