Varsel om byggestans på Sjusjøen førte til eksplosjon av søknader

Energi og miljø. Etter at Ringsaker kommune varslet om stopp i hyttebyggingen på Sjusjøen, strømmet søknadene inn som aldri før.
Stor pågang: Tilknytningsstoppen for hytter på Sjusjøen har ført til harde fronter mellom grunneierne og kommunen. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

– De siste årene har vi i gjennomsnitt hatt 195 tilknytninger av hytter i året, men etter at vi varslet om tilknytningsstopp i sommer mottok vi rundt 200 søknader på noen dager, sier rådmann Jørn Strand i Ringsaker kommune.

Ringsaker kommune og grunneierne på Sjusjøen er ikke enige om kostnadsfordelingene for et nytt vannverk på Mesna, og denne konflikten førte til at kommunen i juli innførte tilknytningsstopp på Sjusjøen. Ifølge kommunen er det 4000 eksisterende fritidsboliger på Sjusjøen, og rundt 1000 av disse fortsatt ikke tilknyttet vann- og avløpsnettet. I tillegg har man en utbyggingsreserve i området på over 1000 hytter. Da kommunen varslet om at finansierings-konflikten ville føre til en tilknytningsstopp, var det mange som snudde seg rundt for å sikre progresjon i sine byggeprosjekter. Den store mengden søknader om tilknytning førte deretter til at kommunen endret på forutsetningen for tilknytningsstoppen.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.