Listhaug: Vil fortsette å være en tydelig politiker

Politikk. Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil bruke mye taletid på å snakke om eldre og pleietrengende fremover, men at hun vil fortsette å være en tydelig politiker.
Sylvi Listhaug ble fredag presentert som ny eldre- og folkehelseminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fredag ettermiddag overtok Listhaug nøklene til sitt nye kontor som eldre- og folkehelseminister. Hun lover at hun vil fortsette å være en tydelig politiker i rollen som statsråd.

Listhaug måtte i fjor vinter gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. På spørsmål om hun har lært noe av sin forrige statsrådsperiode, svarer Listhaug:

– Det var snøen som falt i fjor. Jeg har hatt et år hvor jeg har lært kjempemasse. Jeg har lært om livet på Stortinget. Jeg har fått lov til å reise rundt og har trivdes veldig godt med det, sier Listhaug.

Fremover vil hun rette oppmerksomheten mot eldre og pleietrengende, men den påtroppende Frp-nestlederen kan ikke love at hun vil bruke all sin taletid på fagfeltet.

– Eldreomsorg er et område der det er større politisk enighet enn for eksempel innvandring. Jeg kommer til å fortsette å være meg selv, velgerne gjennomskuer om jeg ikke er det.

– Jeg er også leder for utvalget for politikkutvikling i Frp. Det engasjementet har jeg uansett, fortsetter hun.

Hareide: - Må ta avstand fra hatretorikk

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide skriver på Facebook at han «forstår de mange som i dag reagerer» på utnevnelsen av Sylvi Listhaug som statsråd.

– Det ligger et særlig ansvar på regjeringen å bruke ord som ikke splitter, men forener, skriver Hareide.

Han mener at Listhaug som statsråd og eldre- og folkehelseminister må ta avstand fra hatretorikk, og at statsminister Erna Solberg med utnevnelsen må ha vært helt trygg på at Listhaug har lært av sine feil.

Listhaug måtte i fjor vinter gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Nå sitter KrF i regjering.

– Med denne utnevnelsen har også Erna Solberg tatt et betydelig ansvar. Solberg må nå være helt trygg på at Listhaug har lært av sine feil fra forrige gang hun var statsråd, skriver Hareide.

– Jeg forstår de mange som i dag reagerer på denne utnevnelsen, fortsetter han.

Bollestad taus om egen reaksjon

KrF-nestleder og statsråd Olaug Bollestad vil ikke si hvordan hun reagerte da hun fikk beskjeden om at Sylvi Listhaug skulle inn i regjeringen.

– Jeg vil ikke si noe om min første reaksjon på dette, sier landbruks- og matminister Bollestad til Stavanger Aftenblad, på spørsmål om hvordan hun reagerte da hun fikk meldingen om at Sylvi Listhaug er utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister.

Bollestad vil heller ikke kommentere overfor avisa om hvorvidt KrF ble spurt om det var greit at Listhaug fikk komme tilbake i regjering.

Det KrF-nestlederen imidlertid kan si, er hun forventer at Frp-profilen har tatt lærdom av det som ledet til avgangen hennes som statsråd i fjor vinter.

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Nå sitter KrF i regjering.

KS ønsker god dialog

KS-leder Gunn Marit Helgesen har ingen mening om at Sylvi Listhaug overtar som eldre- og folkehelseminister etter Åse Michalsen.

- Vi forholder oss til de statsrådene som utnevnes. Vår ambisjon er å ha en god dialog med alle, sier hun til Kommunal Rapport.

(Artikkelen er oppdatert etter publisering med kommentar fra KS-lederen)

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.