Sp firedobler i Finnmark

Kommunevalget 2019. Sammenslåingsstriden gir Senterpartiet en voldsom vekst i Finnmark. Oppslutningen øker fra 6 prosent i 2015-valget til 23,6 prosent i fersk meningsmåling. 
Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) tror velgerne straffer Ap for å ha gått med på sammenslåing med Troms. Foto: Finnmark fylkeskommune

Arbeiderpartiets posisjon som Finnmarks suverent største parti utfordres nå av Senterpartiet. Det viser den første partimålingen i det nye fylket Troms og Finnmark etter sammenslåingsstriden, som InFact har gjennomført for NordlysiFinnmark og NRK

Helt fram til desember 2018 kjempet det rødgrønne flertallet i Finnmark fylkesting for å reversere Stortingets vedtak om sammenslåing med Troms. Men da stortingsflertallet 6. desember igjen stemte ned Senterpartiets forslag om reversering, gikk Arbeiderpartiet med på å starte prosessen og oppnevne medlemmer til fellesnemnda. Nylig gikk Ap også imot å gå til søksmål mot staten om sammenslåingen.

Den opprivende sammenslåingsstriden brukes som forklaring på de enorme velgerbevegelsene i Finnmark fra lokale politikere i både Ap og Sp. 

Målingen

I Troms og Finnmark samlet får Sp 22,1 prosent oppslutning og puster Ap med 25 prosent i nakken. 

I Finnmark får altså Sp 23,6 prosent, mot 6 prosent ved fylkestingsvalget i 2015. Ap har vært det dominerende partiet i Finnmark, men går nå tilbake fra 45,9 prosent i 2015 til 28,8 prosent i denne målingen. 

I Troms får Sp 20,1 prosent oppslutning og Ap 24,1 prosent.

Vil ha reversering

Leder av Finnmark Senterparti, Geir Adelsten Iversen, sier til iFinnmark at partiet har som mål å bli størst i Finnmark.

– Jeg trodde vi skulle bruke lengre tid, men vi vokser veldig raskt. Det er nok regionreformen som slår fullt ut. Senterpartiet er på lag med folk i Finnmark, både når det gjelder regionreformen og at vi ønsker at det skal være liv laga der folk bor, sier han.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), sier til avisa at målingen er alarmerende for Ap. 

– Arbeiderpartiet bør ta til nøye vurdering hva vi skal gjøre nå fram mot valget. Regionreformen har hatt stor oppmerksomhet og motstand i Finnmark, og Arbeiderpartiet har gjort en liten snuoperasjon i den saken. Vi får nok litt juling for det nå, sier Vassvik.

Troms og Finnmark Ap skal ha års- og nominasjonsmøte nå i helga, og Aps ordførerkandidat i Vadsø, Wenche Pedersen, er klar på hva som bør vedtas:

– Ap går tilbake, og etter mitt skjønn er det et kraftig signal til møte som skal være i helga. Vi må være krystallklar på at vi vil reversere sammenslåinga, på fylkeshovedstad i Vadsø og i saken om Finnmarkseiendommen, sier Pedersen til iFinnmark.

 

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!