Fagforbundet ber Sp kutte blå samarbeid lokalt

Kommunevalget 2019. Fagforbundet, som er Senterpartiets største økonomiske bidragsyter, ber partiet slutte å samarbeide med høyresiden lokalt.
Fagforbundets leder Mette Nord sier de ikke kommer til å gjøre noe med pengestøtten til Senterpartiet «nå». Forbundet er den største bidragsyteren til partiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har en klar beskjed til Senterpartiet: Dere må søke samarbeid med venstresiden i kommunene og fylkene, ikke gjøre hestehandler med Høyre og Fremskrittspartiet i forbindelse med valget i høst, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet, til Klassekampen.

Fagforbundet er LOs største forbund med sine mer enn 365.000 medlemmer. De fleste av dem arbeider i kommunesektoren. Forbundet støtter de rødgrønne partiene økonomisk og gir årlig 2,5 millioner i støtte til Senterpartiet. Det gjør dem til partiets største bidragsyter.

I rikspolitikken har Senterpartiet vært en lojal rødgrønn alliansepartner. I kommune- og fylkespolitikken har partiet vært langt mindre trofast. I kommunestyrene samarbeider Senterpartiet både til høyre og venstre. Ti av elleve fylkeslag i partiet ønsker ikke å avklare om de vil samarbeide til høyre eller til venstre før høstens valg, skrev avisen tidligere denne uken.

Nord mener høyresiden undergraver arbeidet for faste stillinger i kommunene og setter arbeidsvilkår i fare ved å privatisere velferdstjenester.

– Det er våre medlemmer som blir de store taperne dersom Sp heller samarbeider med Høyre og Frp. Derfor reagerer nå flere av våre tillitsvalgte på at lokale Sp-folk flørter med høyresiden, sier hun.

På spørsmål om de vil kutte i pengestøtten, svarer hun at de ikke har tenkt «å gjøre noe med det nå».

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.