- Flere psykologer i kommunene gir både bedre forebygging og bedre behandling av psykiske problemer, sier helseminister Bent Høie. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke
- Flere psykologer i kommunene gir både bedre forebygging og bedre behandling av psykiske problemer, sier helseminister Bent Høie. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Siste sjanse til å søke psykologtilskudd

- Kommuner som ikke har psykolog, bør benytte sjansen til å søke rekrutteringstilskudd nå, sier helseminister Bent Høie (H). De som ikke har skaffet psykolog innen 2020 må betale hele regningen selv. 

Regjeringen har satt av 205 millioner kroner til tilskuddsordningen for 2019, som utlyses av Helsedirektoratet i disse dager. Potten er 50 millioner kroner større enn i år, og skal bidra til cirka 120 nye psykologårsverk i kommunene neste år. 

Lovendringer fra 1. januar 2020 vil pålegge alle kommuner å ha psykologkompetanse. Med neste års tilskuddspott kan alle kommuner motta tilskudd før lovkravet trer i kraft, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Siden tilskuddsordningen ble innført i 2013 har Helsedirektoratet gitt tilskudd til 550 psykologstillinger i 311 kommuner og bydeler. Rekrutteringstilskuddet utgjør 410.000 kroner per psykolog i 100 prosents stilling.

2019 er siste året kommunene kan søke om rekrutteringstilskudd. Når lovkravet om psykologkompetanse trer i kraft, innlemmes tilskuddsmidlene i rammetilskuddet.

- Vi må bli bedre til å forebygge og behandle psykiske problemer der folk lever. Da trenger vi enda flere psykologer i kommunene, sier Høie.

I flere fylker mottar nå samtlige kommuner tilskudd til rekruttering av psykologer. Blant disse er Oppland, Oslo, Akershus og Vestfold. 

-  Jeg er glad for at satsingen har gitt så gode resultater. Flere psykologer i kommunene gir både bedre forebygging og bedre behandling av psykiske problemer. Det er viktig for innbyggere i alle aldre, men jeg er spesielt opptatt av at vi må bli bedre på å forebygge og fange opp psykisk helseproblemer hos barn og unge så tidlig som mulig, sier Høie.