Lang og god debatt i Sogn og Fjordane fylkesting ente med et flertall for den fremforhandlede vestlandsregionen. Foto: Birthe Johanne Finstad/Sogn og Fjordane fylkeskommune
Lang og god debatt i Sogn og Fjordane fylkesting ente med et flertall for den fremforhandlede vestlandsregionen. Foto: Birthe Johanne Finstad/Sogn og Fjordane fylkeskommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sogn og Fjordane sier ja til vestlandsregionen

Ap, Høyre, Frp, Venstre og KrF sørget for et flertall for vestlandsregion i Sogn og Fjordane. Fylkesordfører Jenny Føllings parti Sp, SV og MDG stemte imot.

Senterpartiet og Ap styrer fylkeskommunen sammen, men har skilt lag i denne saken. Det var fylkesvaraordfører Åshild Kjelsnes (AP) som førte ordet i innlegget for flertallsgruppen.

– Hvis vi ikke tar grep nå, blir vi plassert og delt. Vi må danne en stor Vestlandsregion som blir en motmakt mot Oslo, sa hun. Hun var fornøyd med den brede prosessen, der hver eneste innbygger har kunnet komme med innspill.

For henne var det viktig at Sogn og Fjordane ikke blir delt og at nynorsk blir administrasjonsspråk.

Gruppeleder Sigurd Reksnes førte ordet for Sp. Han var skuffa over Ap, og pekte på at Ap i Akershus sa nei til Viken.

– Dersom regionene får nye oppgaver skal vi vurdere dette igjen, sa han. Sp er også bekymret for hva som skjer med verdiene i kraftselskapet Sogn og Fjordane Energi skal deles på resten av Vestlandet. Sp vil at verdiene skal bli i Sogn og Fjordane.

Det kan nå se ut som Rogaland sier nei til Vestlandsregionen. Da mener Høyres Noralv Distad at man må gå sammen med Hordaland, og holde døra åpen for Møre og Romsdal.

KrFs Trude Brosvik er også opptatt av motmakt.

– Skal kjøttvekta være i Oslo eller på Vestlandet, var hennes spørsmål.

Frps Frank Willy Djupvik holdt et flammende innlegg med historiske linjer.

– Begrepet vestlending ble født da hovedstaden ble flyttet til Oslo, sa han. Han mener også at vestlendingsidentiteten er sterkere enn den enkelte fylkesidentiteten.

Venstres Gunhild Berge Stang tror nye regioner er bra for Norge.

– Nye regioner vil puste nytt liv i landet vårt, og vi i Venstre tror på regionalisering, sa hun. Også Stang er også veldig opptatt av nynorsken, og at Sogn og Fjordane og den nye Vestlandsregionen må være hjertelandet for nynorsken.

Unge Aleksander Øren Heen fra Sp la vekt på folkemeningen. Folket har utrykt stor skepsis til sammenslåing, særlig ungdommen. Han pekte på gode skoleresultat og nærhet mellom folk og folk og politiker.

– Små strukturer er bra. Vi løser våre oppgaver godt i dag, sa han.

Men flertallet i fylkestinget gikk for region Vestlandet etter mange timers debatt.