Nyheter

Valg uten kamp

MODALEN: En kommune fri for snakkesalige politikere, ballonger, vafler og kaffe, finnes den i disse dager? Ja: Modalen.

Bratte fjell, fossefall og store vidder kan være dramatikk nok for de 350 innbyggerne i Modalen innerst i Osterfjorden. For når det kommer til kommunevalg, er det stilleleken som gjelder. Her er et ingen tradisjon for å drive valgkamp. Før valget i 2003 holdt modølene valg uten lister, men i år har de to bygdelister å velge mellom - Samlingslista og Solrenningslista.

Stemmesikker

- Det er klart jeg skal stemme.

Sigbjørn Hagebø nyter ettermiddagskaffen på kafé Modalen sjø og fritid på bryggekanten i Mo, kommunesenteret i Modalen. Kona Sigrun Hagebø nikker.

- Problemet er at vi ikke vet hvem vi skal stemme på. Vi vet ikke hvem alle på listene er, sier hun.

De to flyttet til Modalen for sju år siden, etter at Sigurd Hagebø var ferdig med livet som sjømann i utenriksfart. Ekteparet kunne godt tenke seg valgkamp i forkant av valget.

- I det minste hadde det vært fint å ha sett alle kandidatene og hørt litt om hvilke saker de er opptatt av, sier Sigrun Hagebø, og får støtte fra ektemannen.

Da ordfører Knut Moe (Samlingslista) kommer gående langs bryggepromenaden, griper Sigbjørn Hagebø sjansen og spør hvorfor det ikke skjer noe i forkant av valget. Ordføreren sier det skyldes at de to listene er enige i de fleste sakene.

- Få saker skiller oss. Da blir det kunstig å konstruere konflikter, sier Moe.

Han er ordførerkandidat også i år og lurer på hvilke saker Hagebø mener kandidatene bør ta opp.

- Det kan være så mangt. Kraftprisen, eller hva tenker politikerne om næringsutviklingen i bygda.

- Kraftprisen har vi forhandlet fram for de neste fire årene, og når det gjelder næringsutvikling, er det et tema vi kommer til å bruke en del tid på når det nye kommunestyret setter seg, sier ordføreren.

Forutsigbarhet

Bygdelistene ble etablert i forkant av valget for fire år siden. Før den tid hadde Modalen ingen lister, men velgerne satte sammen sin egen liste med 13 navn, og de som fikk flest stemmer, ble representert i kommunestyret.

- Noen ganger fikk vi inn folk som ikke ønsket å drive med politikk, forteller ordføreren.

Dette, pluss at kommunen fikk innflyttere som ønsket å drive med politikk, var hovedårsakene til at bygdelistene kom på plass.

Moe sier de 13 politikerne i kommunestyret er blitt mer engasjerte og motiverte. Han synes også at det er blitt større forutsigbarhet i avstemningene. Begge listene har gruppemøter i forkant av kommunestyremøtene, der de går gjennom sakslisten og får luftet argumenter. Før kom representantene mer uforberedt til møtene.

- Det er ikke slik at vi stemmer likt i alle sakene fordi vi står på enten Samlingslista eller Solrenningslista, men i enkeltsaker har vi klart å enes om et felles standpunkt.

Siden 1970-tallet har kraftinntektene jevnlig forsynt kommunekassen med penger. Folk vi spør, er fornøyd med tjenestene. Det nyrestaurerte kaianlegget vitner også om god råd. Her er det laget en sandstrand, som ordføreren liker å kalle Costa del Mo, utleieboliger og sist, men ikke minst, bygdas nye stolthet: Bryggeslottet. Dette er et allaktivitetshus til 40 millioner kroner, med bowlingbane, bibliotek, flerbrukshall og treningsstudio.

Virrepolitikk

Berit Indvær er kommunestyremedlem og står på samme liste som ordføreren. God kommuneøkonomi og få saker å være uenige om til tross, hun savner valgkamp.

- Jeg skulle gjerne visst litt mer om hva de som står på listene mener. Men slik det er i dag, kan man lett bli skviset ut hvis man mener for mye, sier Indvær.

Hun er pensjonert lærer og har sittet én periode i kommunestyret. Konsekvensen av at man stemmer på person og ikke hvilke saker kandidaten er opptatt av, er virrepolitikk,mener hun. Ingen løfter blir gitt, og ingen forventninger skal innfris.

- Selv om vi har kommuneplan og delplaner i bunn, har vi ingen klare retningslinjer å forholde oss til i det daglige, politiske arbeidet.

- Betyr det at du vil ha politiske partier i Modalen?

- Modalen er nok for liten for politiske partier. Men jeg kunne tenke meg mer struktur og forutsigbarhet.

Engasjert

Samlingslista har flertall i kommunestyret med åtte representanter. De to toppkandidatene på Solrenningslista, Vibeke Thorsen og Ole Jakob Nese, er fornøyd med at de ikke har ordførervervet.

- Jeg har ikke mulighet til å ta på meg et så stort verv, når jeg jobber fulltid, sier Thorsen.

Hun er dataingeniør og flyttet til Modalen da hun og mannen fikk jobb i IT-firmaet Unimicro.

Thorsen og Nese tilhører ikke dem som vil ha valgkamp. De velger heller å snakke med folk når de er på butikken, på besøk eller tilfeldig treffer noen. Men presse seg på folk, nei, det gjør de ikke.

- Det viktigste er at de som blir med i politikken, er engasjerte og motiverte, sier Thorsen.

- Og det er politikerne i Modalen?

- Ja. Denne perioden har vært bra.

Powered by Labrador CMS