Nyheter

Går til krig mot MC-klubber

Stadig flere kommuner opplever at MC-klubber med kriminelle medlemmer slår seg ned i lokalmiljøet. KS ruster til kamp.

Publisert Sist oppdatert

– Mange kommuner er veldig bekymret for at kriminelle MC-miljøer sprer seg. De er ikke minst bekymret for at klubbene rekrutterer yngre medlemmer, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS til Kommunal Rapport.

Hittil har MC-klubber med kriminelle medlemmer etablert seg i omtrent 20 kommuner. Både kommuner i Østfold og storbyer har tatt kontakt med KS for å få råd om hva de kan gjøre.

Hovedstyret i KS vedtok i forrige uke å be alle landets kommuner om å erklære kriminelle MC-klubber, de såkalte 1%-klubbene, for uønskede. KS vil også undersøke nærmere hvilke virkemidler kommunene har i kampen mot MC-klubbene. I mars reiser toppledere fra norske kommuner og Stortingets justiskomité til København for å se hvilke erfaringer danske myndigheter har med slike klubber.

– Kan lage hindringer

Kommunene kan ikke forby MC-klubbene å etablere seg, men de kan bruke plan- og bygningsloven til blant annet å hindre at de bygger festninger med høye gjerder.

 – Det finnes mange muligheter. Det dreier seg om å lage vanskeligheter for klubbene. Kommunene kan også bruke branntilsyn og alkoholloven, sier Vågeng.

– Nytter det å erklære klubbene som uønskede?

– Hvis vi ikke hadde hatt tro på at det nytter, hadde vi ikke tatt opp saken. Kommunene må selvfølgelig selv bestemme hvor mye ressurser de vil bruke mot MC-klubbene. Men det nytter å ha en tydelig holdning. Det ser vi for eksempel i Stavanger, sier Vågeng.

KS ber også kommunene om å legge vekt på forebygging, slik at ungdommer ikke blir fristet til å bli med.

– Et problem en del steder er at disse klubbene langt på vei har klart å hvitvaske seg moralsk, og at deres aktiviteter har trukket til seg en del vanlige innbyggere. De kan virke som gode kriminelle. Dette er en betegnelse de absolutt ikke fortjener, heter det i sakspapirene til styremøtet i KS.

Forbyr MC-merker

Haugesund har bestemt seg for å gå hardt ut mot MC-klubbene.

– En underavdeling av Outlaws, Black Pistons, har etablert seg i byen. Dessuten vi også fått tattoovirksomheten House of Pain. Dette navnet eies av Hells Angels, som er Outlaws rivaliserende klubb. Derfor har bystyret bedt alle utestedene om å forby klær med navn på MC-klubber, sier ordfører Petter Steen jr. (H).

– Rammer ikke forbudet personer som ikke tilhører kriminelle MC-klubber?

– Motorsyklister er hjertelig velkomne, men uten klubbmerkene, sier ordføreren.

Tom Erga i klubben i Viking MC Haugaland er sterkt imot forbudet, som trådte i kraft 14. januar.

– Folk blir ikke mindre kriminelle om de henger vestene fra seg. Bystyret bør bruke andre virkemidler. Det er politiets jobb å ta kriminelle, sier Erga.

Powered by Labrador CMS