Nyheter

Frp aldri så høyt over så lang tid

Fremskrittspartiet har aldri tidligere hatt så høy oppslutning over så lang tid som i 2008. To nye målinger viser at partiet ligger over 30 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Valgforsker Bernt Aardal viser til at Frp helt siden februar har fått over 25 prosent i gjennomsnitt hos de seks store meningsmålingsinstituttene. Siden forsommeren har partiet scoret over 30 prosent på flere målinger.

- Til forskjell fra tidligere valg, er lojaliteten blant Frps velgere i dag ekstremt høy. I valgene på 1990-tallet så vi at utskiftingen kunne være hele 50 prosent fra et valg til et annet. Nå er det helt annerledes. Frps egne folk har også mer selvtillit enn noen gang, sier Aardal til NTB.

Frp stjeler stemmer fra alle, også SV. De største overgangene er imidlertid fra Ap og Høyre, nå som før.

Fremskrittspartiet har også tidligere hatt oppsiktsvekkende målinger, men det har vært blaff. I november 2000 og i september 2002 var gjennomsnittet nærmere 35 prosent, men oppslutningen falt brått månedene etter. I løpet av det siste tiåret har Frp hatt fire slike topper.

Høye tall

Aftenpostens siste måling, utført av Respons, viser at Frp holder stillingen på 30,7 prosent, mens Arbeiderpartiet går fram 2,5 prosentpoeng til 28,9 prosent. For de øvrige partiene er det bare mindre endringer. Vårt Lands måling gjort av Norstat viser 31,9 prosent for Frp, en framgang på 2,3 prosentpoeng. Ap får her 26,7 prosent, en svak tilbakegang.

Aardal sier at Frp nå synes å ha konsolidert seg på et høyt nivå og at det derfor skal forholdsvis lite til av ekstra velgere før det blir oppslutning på 30-tallet. Han leser ut av tallmaterialet at Frp også forsyner seg av hjemmesitterne, men at dette er usikre støttespillere.

-Én ting er å si at man vil stemme Frp når man blir oppringt i sofakroken, noe helt annet er det å ta seg til stemmelokalet og faktisk avgi en stemme på valgdagen. Dette er svært uberegnelige velgere. Derfor er det for tidlig for et parti som surfer høyt, å slappe av i solen, sier Aardal.

Han tror for øvrig det er et element av overvurdering når det gjelder Fremskrittspartiet, men at selv et valgresultat på kanskje 25 prosent må ses på som en stor seier. Ved stortingsvalget i 2005 fikk Frp 22,1 prosent, det beste resultat i partiets historie.

Ap sliter

Arbeiderpartiet har ifølge et gjennomsnitt av målingene opplevd en sammenhengende utforkjøring siden oktober i fjor, bortsett fra et lite blaff i april. Partiet har stabilisert seg rundt 26 prosent. Ved stortingsvalget i 2005 var oppslutningen på 32,7 prosent.

Den nedadgående spiraleffekten synes å være selvforsterkende, slik det ofte er i politikken. Partisekretær Martin Kolbergs mantra er at partiet greit kan ta igjen det tapte, bare alle kluter settes inn, og Aps valgmaskineri kommer i siget.

- Det kan nok rette seg opp en del, men det bør være bekymring i alle de tre regjeringspartiene over sviktende lojalitet blant velgerne. Dessuten ser vi en virkelighetsforskyvning hos regjeringspartiene nå, som under Bondevik. De vil ikke ta inn over seg at fallende oppslutning kanskje betyr at velgerne ikke liker sakene deres, og tviholder heller på at det er et kommunikasjonsproblem, sier Aardal.

Det gjenstående året fram til valget tror valgforskeren blir dominert av regjeringsspørsmålet, ikke partienes enkeltsaker. Derfor vil Høyre oppleve økende press om sitt forhold til Frp. Partileder Erna Solberg vil dras inn i dette, selv om hun misliker det sterkt og tviholder på at hun vil snakke «politikk» og ikke drive med politiske kannestøperier.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS