Nyheter

Debatten om konkurranseutsetting av sykehjem dreier seg ofte om hvorvidt penger kan spares. Men kommunene har dårlig oversikt over kostnadene knyttet til konkurranseutsetting, viser Fafo-rapport. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke
Debatten om konkurranseutsetting av sykehjem dreier seg ofte om hvorvidt penger kan spares. Men kommunene har dårlig oversikt over kostnadene knyttet til konkurranseutsetting, viser Fafo-rapport. Arkivfoto: Magnus K. Bjørke

Eldre vil ha offentlig drevne tjenester

Bare én av ti over 60 år foretrekker private kommersielle sykehjem eller hjemmesykepleie, viser en ny Fafo-studie.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjennomført for Norsk Sykepleierforbund i fem kommuner. De fem har alle konkurranseutsatt sykehjem og bruker også private leverandører i hjemmetjenesten.

Forskingsleder Heidi Gautun, som har ledet arbeidet med undersøkelsen, sier til NTB at det er et helt entydig funn at oppslutningen om det offentlige øker med alderen.

Flere undersøkelser

I 2009 viste en Fafo-undersøkelse at majoriteten av befolkningen mente eldretjenester bør drives av det offentlige. En tredel av de spurte mente den gangen at tjenestene i større grad kunne drives av private, kommersielle aktører.

Tre år senere – i 2012 – viste en liknende Fafo-undersøkelse at en høyere prosentandel stilte seg positiv til konkurranseutsetting.

40 prosent mente ifølge denne undersøkelsen at pleie og omsorg for eldre på sykehjem egner seg godt eller ganske godt for konkurranseutsetting.

Undersøkelsene lar seg ikke helt sammenlikne, blant annet fordi spørsmålene som er stilt, ikke er identiske.

– De to studiene gir derfor ikke gir grunnlag for å slå fast at oppslutningen om private, kommersielle sykehjem og hjemmesykepleie har økt de senere år, sier Gautun.

– Påfallende mangel

Den offentlige debatten om konkurranseutsetting dreier seg ofte om hvorvidt penger kan spares ved at driften settes ut til private kommersielle tilbydere. Men Fafo-undersøkelsen viser at kommunen har flere utgifter knyttet til konkurranseutsetting enn de tar med i regnestykkene.

De tre forskerne bak undersøkelsen, Heidi Gautun, Hanne Bogen og Anne Skevik Grødem, mener det er påfallende at det ikke er gjennomført flere og bedre kartlegginger av et så brennhett politisk tema som konkurranseutsetting og privat drift av sykehjem.

Mangelfulle regnestykker

I sine regnestykker tar kommunene ikke med alle kostnadene knyttet til anbudsprosesser, utforming av egne tilbud, kontraktinngåelser og oppfølging av at kontrakter overholdes, ifølge undersøkelsen.

Kommunene tar heller ikke med uforutsette hendelser i kontraktsperioden, som eierskifte, konkurs eller at driften stoppes på grunn av brudd på Arbeidsmiljøloven.

Ingen av de fem undersøkte kommunene har en fullstendig oversikt over det økonomiske nettoresultatet av konkurranseutsettingen. De vet ikke engang om det er positivt eller negativt, ifølge studien.

Samtlige fem kommuner er anonyme i undersøkelsen. Det samme er informantene som forskerne har intervjuet. Men det framgår at administrativt personell med fagansvar for omsorgstjenestene i kommunene er blant informantene. I hver av kommunene har forskerne også intervjuet styrere for et kommersielt og et ideelt drevet sykehjem. (©NTB)

Powered by Labrador CMS