
Tidligere Sp-statsråd refser etterfølgeren: – Dårlig start
Tidligere kommunalminister Erling Sande (Sp) kjemper nå på Stortinget mot etterfølgeren Kjersti Stenseng (Ap), som sier nei til å la et øysamfunn bytte kommune.
– Arbeiderpartiet fremstår nå med en annen profil der man sitter i Oslo og i løpet av dager kortslutter en prosess gjennom å overkjøre lokalbefolkningen og la være å lytte til de faglige rådene. Det er en dårlig start for Arbeiderpartiet og Stenseng, som også skal være minister for lokaldemokratiet, sier Sande til NTB.
Torsdag formiddag fremmet Sande og Senterpartiet et forslag i Stortinget om å likevel la Ona-Husøya og Sandøya bli en del av Aukra kommune.
Øyene med 43 fastboende ble del av Ålesund kommune i 2020, men innbyggerne ønsker å knytte seg til Aukra, blant annet på grunn av kortere reisevei.
– Det verste er at vedtaket også i realiteten hindrer beboerne på øyene i å engasjere seg i lokalpolitikken. Med en reisetid på opp til tre timer én vei, sier det seg selv at få vil ha mulighet til å stille i et kommunestyre eller andre politiske møter, sier Sande.
Statsforvalteren tilrådet
Statsforvalteren har tilrådet at øysamfunnet får bytte kommune. En innbyggerundersøkelse viste også at 75 prosent av de fastboende ønsket dette.
Like før Senterpartiet gikk ut av regjering, sa Sande ja til en grensejustering som kommunalminister.
Noe av det første etterfølgeren Kjersti Stenseng gjorde, var å vedta å si nei til dette – uka etterpå.
– Når Arbeiderpartiet har overtatt regjeringskontorene alene ser det ut de også har kvittet seg med det viktige prinsippet om å lytte til folk. I Senterpartiet var vi opptatt av å ta lokalbefolkningen på alvor, sier Sande til NTB.

Stenseng: – Ikke reelle forenklinger
Stenseng forsvarer avgjørelsen. Hun viser til at Ålesund, som Ona-Husøya og Sandøya er del av, ikke ønsket å la øyene forsvinne ut av kommunen.
– Her er det Sande som er for statlig overkjøring av kommunestyret i Ålesund. Jeg har vedtatt å beholde grensen mellom Ålesund og Aukra. Vedtaket er gjort etter en helhetsvurdering av hva som tjener innbyggerne og øyfolket best: Det var ikke å endre grensa, sier hun i en e-post til NTB.
Kommunalministeren mener det ville være inngripende å justere grensene mot Ålesunds ønske.
– Det bør derfor være åpenbare fordeler ved å gjennomføre en slik grensejustering, for eksempel for å tilpasse kommunegrensene til hvordan innbyggerne lever, samhandler og bruker kommunale tjenester, sier hun.
– I denne saken ser vi ikke at en grensejustering vil føre til reelle forenklinger i innbyggernes hverdag.
Mye omstilling
Kommunalministeren påpeker at Ålesund kommune har vært under omstilling i mange år.
Først ble fem kommuner slått sammen til én, deretter ved at Haram brøt ut av storkommunen.
– Å ha stadig nye runder om hvem som skal være en del av kommunen, er krevende prosesser både økonomisk og ressursmessig. Nå håper jeg kommunen kan konsentrere seg om det en kommune skal gjøre, nemlig sørge for gode barnehager, skoler og omsorg til sine innbyggere, sier hun.
(©NTB)