helse
Studieopptaket: Rekordmange sykepleierstudenter
9634 personer har fått plass på sykepleierstudiet til høsten, mer enn noen gang før. Også antall lærerstudenter har fått en oppsving.

– Vi har stort behov for sykepleiere i hele Norge. At rekordmange får tilbud om studieplass på sykepleie, er veldig gode nyheter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.
Antall søkere til sykepleierutdanningen økte med 40 prosent fra i fjor.
– Vi har oppfordret studiestedene til å vurdere å ta opp ekstra mange i år. Jeg er veldig glad for at de har fulgt opp, sier Aasland.
Hun forteller at økningen på sykepleierstudiet er størst blant eldre søkere på nye deltidsutdanninger, men at det også er flere unge som har søkt og fått tilbud om studieplass.
Rekordopptak
Årets opptakstall viser at totalt 112.809 søkere har fått tilbud om studieplass, 3 prosent flere enn i fjor.
Studiene det var vanskeligst å komme inn på i den ordinære kvoten, er medisinstudiene ved Universitetet i Oslo og ved NTNU i Trondheim. På tredjeplass ligger industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.
64 prosent av søkerne fikk plass på førstevalget sitt.
– Aldri før har det vært flere studieplasser tilgjengelig og aldri før har flere fått plass på førstevalget sitt, opplyser departementet.
Oppsving for lærerutdanningen
Tallene viser også at antallet studenter på grunnskolelærerutdanningen har økt. 3982 søkere har fått tilbud om studieplass, 1630 flere enn i fjor.
Departementet opplyser at dette er det høyeste antallet som har fått tilbud om studieplass på lærerutdanningen siden 2020.
– Vi har jobbet målrettet for å styrke rekrutteringen til lærerutdanningene. Vi trenger gode lærere for å bygge et godt samfunn, og det har vært viktig å snu den negative trenden fra de siste årene, sier Aasland.
Færre barnehagelærstudenter
Blant utdanningsområdene som har nedgang i år, er IKT og barnehagelærer.
16 prosent færre søkere hadde barnehagelærer som sitt førstevalg i år, og antallet som har fått tilbud om studieplass, har falt med 26 prosent.
– Her har vi fortsatt en jobb å gjøre framover, sier Aasland.
Innen IKT har antall søkere gått ned med 22 prosent.
– Samtidig som det er nedgang i rene IKT-studier, ser vi at stadig flere studier har et sterkt digitalt innslag, kommenterer forsknings- og høyere utdanningsministeren. (©NTB)