Hvor du er vokst opp i landet kan ha noe å si for hva du velger å studere og om du fullfører, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hvor du er vokst opp i landet kan ha noe å si for hva du velger å studere og om du fullfører, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

SSB: Lavere andel fra distriktene tar høyere utdanning

Personer fra distriktene tar i mindre grad høyere utdanning enn folk fra byene. Fire av ti mannlige studenter fra distriktene fullfører ikke utdanningen, ifølge SSB.

Det blir stadig flere nordmenn som tar universitets- og høyskoleutdanning, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mandag publiserte de en oversikt som undersøker forskjellene på utdanningsvalg og gjennomføring basert på hvor studentene er vokst opp i landet. Tallene fra 2021 viser at personer som er oppvokst i mindre sentrale strøk, i mindre grad tar høyere utdanning enn folk fra mer sentrale steder.

– Det er også en betydelig større andel kvinner enn menn som tar høyere utdanning, uansett hvor sentralt de har vokst opp. Dette kan henge sammen med at kvinner i mye større grad går studieforberedende på videregående, skriver SSB.

Eldre studenter fra distriktet

Studenter fra distriktene er også i snitt noe eldre enn studenter fra mer sentrale strøk. Snittalderen fra distriktene er 23 år, mens tallet er 21 år fra mer sentrale strøk.

Aldersforskjellen kan ha sammenheng med at flertallet av elevene i distriktene går yrkesfaglig videregående skole, skriver SSB.

– Hvis disse ikke tar påbygg som sitt tredje år på videregående, men senere ønsker å ta høyere utdanning, vil de naturlig nok kunne være eldre når de skal begynne i universitets- og høyskoleutdanning, heter det.

Studenter fra de minste distriktskommunene skiller seg ut med en spesielt høy andel som er 40 år og eldre, og blant disse velger en stor andel lærerutdanning.

Generelt er helsefag og lærerutdanning mer populære studieretninger blant studenter fra distriktene.

Flere hopper av

Samtidig er det også en forskjell på fullføring av utdanningen. Fire av ti mannlige studenter fra distriktene fullfører ikke graden de har begynt på, ifølge SSB.

Omtrent 75 prosent av kvinnelige studenter fullfører utdanningen, uavhengig av hvor de har vokst opp. Men andelen er noe lavere for kvinner fra sentrale strøk, hvor andelen er 70 prosent.

Det er også en høyere andel studenter fra sentrale strøk som velger å reise på utveksling til utlandet. Her er andelen 8 prosent av studentene fra de mest sentrale områdene mot 2 prosent fra de minst sentrale.

– Dette kan henge sammen med at studenter fra de mindre sentrale kommunene er eldre, noe som kan gjøre det mindre aktuelt å dra til utlandet, skriver SSB.

(©NTB)