Nå skal Stortinget lage et barnehageforlik
For 20 år siden handlet det om å få nok barnehageplasser. Nå handler det om kvalitet i barnehagene, samt organisering og finansiering av kommunale og private barnehager. Barnehageforliket 2.0 er klart i løpet av høsten.
Over 3.600 høringssvar kom inn til Kunnskapsdepartementet da forslag til endringer i barnehageloven ble sendt på høring. Dette må politikerne på Stortinget ta med seg når de førstkommende mandag setter seg ned for å få til et barnehageforlik.
– Det er viktig at vi får et forlik som står seg over tid, sier Senterpartiets Anja Abusland i denne ukas episode av podkasten Kontrollutvalget.
Både hun og kollega Øystein Mathisen (Ap) skal være med å forhandle om fremtidig organisering og finansiering av barnehagesektoren.
Finansiering
I forslaget til endring av barnehageloven ligger det blant annet at:
- Kommunene skal kunne lage lokal forskrift om prioritering av barn ved opptak i alle barnehagene i kommunen, både private og kommunale.
- Kommunene får mulighet til å fastsette forskrifter for makspris for foreldrebetaling, minimums åpningstid, bemanning og kompetanse.
- Kommunene gis adgang til å redusere antall plasser i private barnehager hvert tiende år.
- Kommunene får mulighet til å stille vilkår ved etableringsgodkjenning av private barnehager.
- Kommunene får adgang til å benytte økonomiske reaksjoner ved brudd på barnehageloven med forskrifter.
- Kommunene skal utforme egne regler for finansiering av private barnehager.
- Kommunene skal få forkjøpsrett ved salg av private barnehager.
Spesielt de private barnehagene har vært misfornøyde med finansieringen av sektoren, og under Arendalsuka stilte de spørsmålet om private barnehager står ved kanten av stupet. Hele 45 prosent av dem går med underskudd.
Samtidig vet vi at mange av dem som har drevet kjeder, har tatt ut store verdier og blitt svært rike på barnehagedrift.
Økonomisk trygghet
– Vi har tilnærmet full barnehagedekning, men barnehagene trenger en trygghet for at pengene går til å løse de utfordringene vi har. Vi ønsker å gi alle barnehager uansett organisasjonsform en økonomisk trygghet så de kan drive godt, sier Mathisen.
Barnehageforliket for 20 år siden handlet om å få full barnehagedekning, og innføre makspris, samt sikre likebehandling av offentlige og private tilbydere. Det klarte man å oppnå gjennom det første barnehageforliket.