Over to millioner ukrainere har flyktet fra den russiske invasjonen av landet.
Over to millioner ukrainere har flyktet fra den russiske invasjonen av landet.Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene kan bosette minst 22.000 ukrainske flyktninger i år

Totalt 298 kommuner har svart på Integrerings- og mangfoldsdirektoratets henvendelse om å ta i mot ukrainske flyktninger.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) har bedt alle landets kommuner om svar i lys av økte ankomster av flyktninger fra Ukraina.

Nå har kommunene svart. Kommunene melder om en foreløpig kapasitet til å bosette om lag 22.000 flyktninger i 2022.

– Jeg er svært glad for disse positive signalene fra Kommune-Norge. Vår erfaring er at kommuner stiller opp og tar ansvar, særlig når situasjonen er krevende, sier IMDis direktør Libe Rieber-Mohn i en pressemelding.

– Stor vilje til å bidra

298 kommuner har besvart IMDis kartlegging. Dette er høy svarprosent gitt den korte svarfristen, ifølge IMDi. Henvendelsen ble sendt ut 4. mars.

291 kommuner svarer også at de kan bosette flere flyktninger ved økt behov.

– Tilbakemeldingene viser at det er stor vilje til å bidra i denne ekstraordinære situasjonen. Dette gjelder både blant store og små kommuner. Også kommuner som ikke har bosatt flyktninger de siste årene, svarer at de ønsker å bygge opp sitt apparat for å kunne ta imot flyktninger, sier Rieber-Mohn.

IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn er glad for disse positive signalene fra Kommune-Norge.

IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn er glad for disse positive signalene fra Kommune-Norge.

Foto: Terje Lien

Hun synes det er positivt at kommunene ønsker å bidra til bosetting og integrering av flyktninger som får beskyttelse i Norge.

– Det flyktningene trenger mest er å bli raskt bosatt i et lokalsamfunn, begynne kvalifisering til jobb og utdanning, og delta i store og små fellesskap,

Norske kommuner skulle i utgangspunktet bosette om lag 5.500 flyktninger i år. Dette var før krigen i Ukraina. Nå har situasjonen endret seg, og behovet er langt større enn hva IMDi og kommunene hadde planlagt for.