Det blir norske flagg å se 17. mai, men flere steder blir det ikke mulig å høre de tradisjonelle saluttene.

Det blir norske flagg å se 17. mai, men flere steder blir det ikke mulig å høre de tradisjonelle saluttene.

Foto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dropper salutt på 17. mai

I flere kommuner vil det ikke være mulig å høre de tradisjonelle smellene på årets nasjonaldag.

Etter to år uten 17. mai-feiring skal nasjonaldagen igjen markeres landet rundt. I landets kommuner har 17. mai-komiteene vært i sving for å planlegge programmet for dagen.

Igjen blir det flaggheising, barnetog og skolekorps, men i mange kommuner må innbyggerne vente forgjeves på saluttene. Flere 17. mai-komiteer har nemlig bestemt å droppe saluttene, av hensyn til krigen i Ukraina og de mange ukrainske flyktningene som oppholder seg i Norge.

– Årsaken til at det er besluttet å droppe salutten er krigen i Ukraina. Vi har allerede tatt imot noen flyktninger, og det går ukrainske barn på skolene som har opplevd krigen. Dette er barnas dag, og derfor har vi besluttet å droppe salutten, sier medlem av 17. mai-komiteen Inger Nina Isaksen til Kragerø Blad Vestmar.

– Motsatt effekt

Kragerø er langt fra alene. Arendal, Nes og Larvik er andre kommuner hvor de velkjente smellene uteblir på nasjonaldagen.

I Larvik ble salutten droppet etter at lederen av 17. mai-komiteen i Stavern, MDG-politiker Hallstein Bast, stilte kommunen spørsmål om det er lurt å saluttere i en tid hvor det kommer flyktninger fra et krigsrammet land.

Larvik gikk kort tid etter ut med en oppfordring om å kutte ut salutter i hele kommunen.

Det har fått blant annet tidligere justisminister og Frp-politiker Anders Anundsen til å reagere. Han mener å droppe salutten gir motsatt effekt av det man ønsker å oppnå.

– Vi har saluttert i uminnelige tider, bortsett fra da vår egen frihet ble tatt fra oss under krigen. Da bør vi saluttere for de flyktningene som kommer fra et land som får sin frihet utfordret, sier Anundsen til Østlands-Posten.

Ba kommuneoverlegen om råd

Flere av 17. mai-komiteene i Larviks nabokommuner telte lenge på knappene, men kom fram til at de ville saluttere som vanlig. Både i Sandefjord og Tønsberg ble det innhentet råd fra kommuneoverlegen.

– Kommunelegen var tydelig på at hvis vi går ut med informasjon om salutteringen til den aktuelle gruppa, vil saluttering neppe medføre negative reaksjoner, sier lederen av 17. mai-komiteen i Sandefjord, Inger Margaret Paulsen, til Sandefjords Blad.

I Tønsberg blir det flere høye smell på nasjonaldagen. Her skal det avfyres både salutt og fyrverkeri.

– Vi gjorde en samlet vurdering, og konkluderte enstemmig med at vi gjennomfører salutten slik vi pleier, og at vi også sier ja til fyrverkeri. Det er ikke noe nytt at vi har flyktninger i kommunen vår, men det er selvfølgelig viktig at de får forklart hva dette er og i hvilken setting salutten blir avfyrt, sier komiteens leder Alexander Bakke Hangaas.

Kun norske flagg

Det er ikke kun ja eller nei til salutter som har skapt debatt i forkant av årets 17. mai-feiring. Hvilke flagg som skal få lov til å vaie blant de røde, hvite og blå, er også tema enkelte steder.

På Hønefoss i Ringerike kommune har alle fått streng beskjed om å vifte med norske flagg i 17. mai-toget, det gjelder også ukrainske flyktninger.

Formann John Andreas Bakken i 17. mai-komiteen påpeker at det er den norske grunnloven som skal feires.

– Vi ønsker ikke å være vrange, men vi mener dette er den beste løsningen. Det var enstemmighet om dette i komiteen, sier han til Ringerikes Blad.

I Oslo åpnes det for bruk av ukrainske flagg.

– Jeg tror vi kommer til å se en del ukrainske flagg i barnetoget i år, og det er helt lov, sier leder Anna Dåsnes til TV 2.