Nyheter

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) vil ikke ha mer fleksibel arbeidsmiljølov. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) vil ikke ha mer fleksibel arbeidsmiljølov. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Lokalpolitikere imot Bjurstrøm

57 prosent av landets kommunestyrerepresentanter ønsker å lempe på arbeidsmiljøloven.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse som NorgesBarometeret har gjort på for Norsk Sykepleierforbund. Dermed er et flertall av lokalpolitikerne på kollisjonskurs med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) som nylig gjorde det klart i stortingsmeldingen om arbeidsliv, at det ikke er aktuelt å endre arbeidsmiljøloven.

Undersøkelsen viser følgende:

·        3 prosent av de spurte kommunestyrerepresentantene ønsker en strengere arbeidsmiljølov.

·        57 ønsker en mer fleksibel arbeidsmiljølov.

·        35 prosent ønsker at loven skal være slik den er i dag.

·        5 prosent vet ikke hva de ønsker.

Saken er kontroversiell fordi spesielt Høyre presser på for å fjerne vetoretten som de sentrale fagforeningene har når det gjelder å vedta vakter som er lengre enn 13 timer. En rekke kommuner har innført såkalt oljeturnus der ansatte  for eksempel er på jobb i totalt 16 timer i strekk, sju dager på rad, med tre uker fri etterpå. Frp og Venstre ønsker også å fjerne vetoretten til de sentrale fagforeningene. De tre partiene vil også lempe på reglene for midlertidige ansettelser.

Dette er også avspeilet i meningsmålingen blant lokalpolitikerne. Flest av de borgerlige lokalpolitikerne mener at loven må endres i mer fleksibel retning på arbeidstid, og færrest blant de rødgrønne. Sp er det partiet blant de rødgrønne som er mest åpen for å gjøre arbeidsmiljøloven mer fleksibel, 53 prosent av lokalpolitikerne i partiet går inn for dette.

Få søker om dispensasjon

Lokalpolitikerne har også fått spørsmål om hvorvidt de har benyttet dagens muligheter for fleksibilitet som finnes i arbeidsmiljøloven. Bare 10 prosent sier at de i svært stor grad har gjort dette. De andre svarene er følgende:

·        4 prosent sier at de ikke har søkt om dispensasjon i det hele tatt.

·        20 prosent sier i svært liten grad.

·        45 prosent sier i noen grad

·         20 prosent svarer at de ikke vet om de har søkt om dispensasjon.

Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund er overrasket over at 57 prosent av landets lokalpolitikere ønsker å lempe på arbeidsmiljøloven.

-      Vi fikk omtrent 50 søknader i fjor om å gi dispensasjon fra arbeidsmiljøloven. Vi innvilget stort sett alle. Vi stiller oss undrende til å endre en arbeidsmiljølov som politikere og administrasjonene i kommunene nesten ikke benytter i dag. De tror at arbeidsmiljøloven er den store stygge ulven. Men det er andre årsaker til at bemanning og turnus ikke går i hop, sier Normann.

-      Betyr oppslutningen om å lempe på arbeidsmiljøloven at høyresiden har vunnet fram med sin argumentasjon?

-      Jeg vet ikke om de har vunnet fram, men det er fra høyresiden vi hører at dette er det eneste svaret. Det virker ikke som om de har oversikt over mulighetene i det eksisterende lovverket. Vi har 95.000 medlemmer og vi har ansvar for å sikre deres helse og velferd og ikke minst faglige, forsvarlige tjenester.

KS-direktør Sigrun Vågeng tror at lokalpolitikere ønsker å gjøre  arbeidsmiljøloven mer fleksibel fordi de ønsker å løse deltidsproblemet.

-      Grunnen til at mange velger å jobbe deltid, er at de opplever at arbeidstidsordningene ikke passer deres privatliv. Vi har sagt mange ganger at vi ønsker en ordning i arbeidsmiljøloven som gjør at partene lokalt kan finne løsninger.

Undersøkelsen er gjennomført elektronisk fra 13. - 28. juni. 927 kommunestyrerepresentanter har svart på undersøkelsen.
 

Powered by Labrador CMS