Tor Egil Buøen var redd Bygdelista i Flå skulle ende med nye fire år i opposisjon, til tross for at lista fikk flest stemmer. Han opplever at Bygdelista har forhandlet seg til posisjoner, og er selv blitt varaordfører.

Tor Egil Buøen var redd Bygdelista i Flå skulle ende med nye fire år i opposisjon, til tross for at lista fikk flest stemmer. Han opplever at Bygdelista har forhandlet seg til posisjoner, og er selv blitt varaordfører.

Foto: Ragnar Hilde

93 ordførere ikke fra største parti: – Det er en jobb å forklare det

50,1 prosent av velgerne stemte på Bygdelista for Flå. Likevel endte Flå med ordfører fra Ap.

Merete Høntorp Gandrud (Ap) beholdt ordførerkjedet på da kommunestyret i Flå konstituerte seg i oktober. Det til tross for at Bygdelista for Flå oppnådde flere stemmer enn de øvrige listene – Ap og Sp – til sammen. 

Flå er en av 93 kommuner der det største partiet ikke har fått ordføreren etter konstituering, viser Kommunal Rapports ordføreroversikt. 

– Du har ikke bedre kort på hånden enn du har representanter. Vi hadde ingen ordførerpost å bytte bort. I forrige periode styrte Ap og Sp sammen, og vi trodde at det samarbeidet skulle fortsette. Vi så for oss fire nye år uten annen innflytelse enn å møte opp, sier Tor Egil Buøen fra Bygdelista.

Han ble valgt til varaordfører, og ble også leder av utvalg for plan, næring og ressurs. Bygdelista har fått flertall i formannskap og planutvalg.

Flertall, men likevel ikke

Selv om Bygdelista fikk flest stemmer, endte de med seks av 13 representanter i kommunestyret. Hvis fordelingen av stemmer hadde vært litt annerledes, kunne Bygdelista fått færre stemmer, men likevel flest representanter i kommunestyret.

– Det er en jobb å forklare det, og det har vi gjort i lokalavisa og andre steder. Jeg fikk sikkert 100 tekstmeldinger valgnatta, der folk ønsket meg velkommen tilbake som ordfører. Når du har seks av 13 representanter, har du ikke flertall. Men det er klart at det er litt surt å ha fått 50,1 prosent av stemmene og likevel ikke flertall, sier Buøen.

Han var ordfører i Flå fra 2007 til 2019. Og selv om Bygdelista opprinnelig var en motpol til Ap, beskriver Buøen samarbeidet med Ap som godt. 

– I små kommuner kommer du ingen vei med å kverulere om alt. Samarbeidet med Merete Høntorp Gandrud har vært utmerket i fire år, og nå blir det bare enda tettere, sier Buøen.

Resultatene er viktigst

Forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning tror ikke velgerne alltid har noen klar formening om at det største partiet  få ordførerposten. Hun tror velgerne ofte ser samarbeidspartiene som en helhet. 

Signe Bock Segaard, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Signe Bock Segaard, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Foto: Institutt for samfunnsforskning

– Det må forhandles. Hvis det største partiet vinner politiske seire i bytte mot ordførerposten og er gode til å formidle det, tror jeg det er større aksept blant velgerne. Det samme gjelder om den som får ordførerposten er en samlende, erfaren ordfører som kanskje har fått mange slengere. I lokalpolitikken er personlighet og kjennskap til politikerne også viktig. Ikke bare parti, sier Segaard.

Hun sier det er den praktiske politikken som kommer til å avgjøre hvor fornøyd velgerne blir med partiet de stemte på – og om de vil stemme det samme igjen.

– Det er fire år til neste valg. Man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner om neste valg, basert på det som skjer nå. Noen blir nok provosert om største parti ikke får ordføreren. Det er gjerne de som snakker høyest, sier Segaard.

Må begrave spøkelse

I Vardø fikk Ap 46,5 prosent av stemmene, og ble klart største parti. Likevel gikk ordførervervet til Tor Erik Labahå fra Senterpartiet. Etter valget gikk Sp, SV, Høyre og MDG sammen, og oppnådde med det flertall i kommunestyret. Hermod Larsen (H) ble varaordfører.

Niclas Kofoed Malin, Aps listetopp ved kommunevalget, synes utfallet er trist. Han sier at Ap snakket med alle, men at ingen ville samarbeide.

– Vi mener vi gjorde en veldig god valgkamp, og at vi har opptrådt ryddig og redelig i flere år. Vi fikk tilbakemeldinger fra flere partier om at det ikke går an å samarbeide med oss, og at vi er maktsyke. Fire av våre ni representanter er helt nye. Det henger et gammelt spøkelse over oss, som vi må prøve å få begravd, sier Malin.

Han har sittet tre perioder i kommunestyret, hvorav to av dem i opposisjon.

– Vi får bare krumme nakken og gå på fire nye år. Når taburettene er fordelt, så er det de som jobber hardt, som får gjennomslag. Vi vet vi vil få gjennomslag for mye av politikken vår, selv om vi er Ap, sier Malin.

Gullkort til Høyre

I Lesja vant Ap en knepen seier over Sp, med 46,2 mot 44,9 prosent av stemmene. For Ap holdt det til ett mandat mer enn Sp i kommunestyret, men ikke til flertall. Dermed fikk Høyre jokeren i forhandlingene. Høyre valgte å samarbeide med Sp, og sikret med det Mariann Skottes (Sp) tredje periode som ordfører. Audun Holsbrekken (H) ble varaordfører.

I Krødsherad ble Bygdelista Framover klart største parti, med 45,5 prosent av stemmene. Det holdt til åtte av 17 representanter i kommunestyret. Ap og Høyre fant hverandre i kommunens mest betente politiske sak – bygging av ny skole – og dannet flertall. Dermed ble Høyres Andreas Kagiavas Torp ordfører, mens det nest største partiet – Ap – fikk varaordføreren.