Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunen kjøpte «MC-eiendom»

Det kostet Leksvik kommune 8 millioner kroner å hindre MC Mongols i å etablere seg i kommunen.

Sp-ordfører Einar Strøm vil ikke kalle seg lykkelig eier av næringseiendommen på Amborenset, men lettet er han likevel over at saken har funnet en løsning.

– Det ville vært en omdømmekatastrofe for en liten kommune som Leksvik om vi skulle få hovedsetet til en såkalt enprosentklubb hos oss. Alle har stått bak å bekjempe at det skulle skje, og jeg er glad for å kunne si at vi klarte det.Vi vant denne gangen, og så vidt jeg kjenner til, er det ikke andre aktuelle eiendommer for MC-aktiviteter i kommunen. Men vi vet ikke sikkert.

Mongols skal ha gitt selgerne tilbud på nesten 14 millioner kroner for til sammen to næringseiendommer i Leksvik kommune, men selgerne valgte til slutt å selge til kommunen for 8 millioner.

Sterk motstand

Saken startet i august, da det ble kjent at MC Mongols ville kjøpe den aktuelle eiendommen. Kort tid etter stilte erklærte et enstemmig kommunestyre klubben uønsket i kommunen. Tre dager etterpå ble det invitert til folkemøte, der det deltok folk fra kommunen, politiet, fylkeskommunen og Trondheim kommune, som har lang erfaring som vertskommune for Hells Angels.

– Vi hadde raskt en strategi på plass, og den holdt vi oss til. Vi kunne risikere å komme under sterkt press fra Mongols, som hele veien kom med utspill om hvor langt de ville strekke seg. Vi satte grenser og frister, og forholdt oss til dem. Vi ville ikke ha gått lengre enn vi gjorde, og det kommuniserte vi svært tydelig ut, mener Strøm.

Det siste punktet han mener var avgjørende for at kommunen nådde målet med å hindre etableringen, var en tydelig og ikke minst realistisk plan B. For Leksvik var plan B plan- o g bygningsloven.

– Vi sjekket med jurister og eksperter på området, som ga klare signaler om at det ville være lovlig av kommunen å omregulere eiendommen til fritidsområde. Det er spesielle verneverdier der, og vi la ikke skjul på at vi kom til å ta i bruk lovverket for å gjøre det vanskelig for klubben. I løpet av et par år ville vi blitt kvitt dem uansett, mener Strøm.

Påvirket ikke valget

Strøm fortsetter trolig i fire nye år som ordfører, men at Senterpartiet gjorde et relativt godt valg i Leksvik tror han ikke har noe med denne saken å gjøre.

– Dette har alle partiene stått bak. Vi har i løpet av noen få uker hatt tre ekstraordinære formannskapsmøter, og jeg har snakket med alle formannskapsmedlemmene på telefon flere ganger i uka mens dette har stått på. Det er stridstemaene som skiller velgerne. Dette har det ikke vært noen som helst strid om. Det er bare en ordførers jobb å gjennomføre det alle er blitt enige om, sier han.

Ingen planer for eiendommen

Etter at eiendomshandelen nå er avgjort, vedgår ordføreren at de står overfor utfordringer med hva som skal skje med næringseiendommen. Han erkjenner at reiselivsvirksomhet er noe kommunen ikke er skikket til å holde på med.

– Ingen får se meg bak bardisken der ute. Det får andre ta seg av. Vi må bruke hodene våre kreativt, og vi har også så smått begynt å søke litt hjelp utenfra. Innbyggerne har fått øynene opp for hvilken perle vi var i ferd med å miste. Mulighetene står i kø her, fra den høyeste sikrede klatreruten i Europa, til koralldykking i Trondheimsfjorden. Videresalg er selvsagt også en aktuell mulighet. Men kommunen kjøpte ikke eiendommen fordi vi har planer om å komme oss inn i reiselivsindustrien. Vi har strengt tatt ingen strategi i det hele tatt foreløpig.