Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bruker alle midler mot MC-klubb

Leksvik er villig til å bruke både penger og lovverk for å hindre MC-klubben Mongols i å kjøpe en eiendom i kommunen.

Kommunen har så langt klart å hindre MC-klubben Mongols i å kjøpe et næringsbygg på 400 kvadratmeter. Klubben har lagt inn et bud på 3,9 millioner kroner, som fristen gikk ut for tirsdag. Bygget skal ikke være solgt, men ordfører Einar Strøm (Sp) føler seg foreløpig ikke sikker på at eiendommen ikke havner i MC-klubbens eie. Han tror at Leksvik, som ligger på Fosen, er et strategisk gunstig sted å legge et hovedkvarter.

Frykter for omdømme

Det er likevel ingen tvil om at ordføreren, Leksvik kommune, og hele regionen kjemper mot etableringen med alle verktøy som finnes i kassa.

– Vi vil ikke bli kjent som kommunen som huser hovedkvarteret til Mongols. Vi er en liten kommune med 3.500 innbyggere, og vi har et omdømme å ta vare på. Trondheim har Hells Angels, men når folk tenker på Trondheim, tenker de på Nidarosdomen, høyskolen og Nidelva  lenge før de tenker på MC-klubber. Vi vil bare bli stedet der Mongols holder til. Dette er i utgangspunktet en utbrytergruppe fra Hells Angels og betegner seg selv som de verste blant de verste av énprosentklubbene. Det vil vi ikke assosieres med.

Da det for to uker siden ble kjent at Mongols ville kjøpe eiendommen fra den svenske familien som nå eier den, satte Leksvik kommune seg i fullt beredskap. Strøm sier ubeskjedent at de tre første grepene de gjorde, vil gå inn i læreboka.

– Vi gikk umiddelbart bredt ut i mediene med et krystallklart budskap om at vi ikke vil ha kriminelle MC-klubber i kommunen. Dernest sørget vi for at alle politiske partier står sammen. Og så holdt vi et folkemøte, med politiet til stede, bare tre dager etter at vi ble kjent med interessen fra Mongols. Vi har benyttet oss av kompetansen i andre kommuner der MC-klubber har forsøkt å etablere seg.

Formannskapet i Leksvik har formelt vedtatt å fortsette arbeidet for å finne et konstruktivt alternativ som hindrer etablering av et kriminelt miljø. «Leksvik kommune uttrykker bekymring for at et seriøst meklerfirma, Heimdal Eiendomsmegling, legger til rette for salg av eiendommer i kommunen til kriminelle miljø¸ med de konsekvenser dette vil ha for et lokalsamfunn og for organisert kriminalitet i Norge», heter det i vedtaket som ble gjort tirsdag.

– Belastende

Foreløpig er situasjonen uavklart. Men Leksvik kommune og hele regionen står klare til å ta i bruk alle lovlige midler for å hindre etableringen. Kommunen er med både i regionrådet for Fosen og Trondheimsregionen. De er villig til å stille penger til rådighet for å danne et aksjeselskap som kan kjøpe eiendommen og blokkere budet fra Mongols. Politiet er beredt til å ta beslag i en eventuell transaksjon mellom selger og Mongols, og har ifølge Strøm varslet at selger kan bli siktet for heleri dersom de tar imot penger.

Dersom Mongols likevel lykkes med å kjøpe eiendommen, vil kommunen ta i bruk byråkratiet for å hindre salget. Strøm forteller at det er gjort ulovlige byggearbeider på eiendommen som kommunen tidligere ikke har krevd omsøkt fra eierne. Det kan skje nå.

– I tillegg har området store verneverdier. Vi fikk 1 million kroner for å gjennomføre arkeologiske undersøkelser i området rundt eiendommen. Det kan bli aktuelt å sette i gang ekspropriering av eiendommen med bakgrunn i kulturarven som ligger helt inntil veggene der.

Underveis i telefonintervjuet med Strøm blir samtalen forstyrret av uro på linjen, og kraftige pipelyder som gjør det vanskelig å snakke og oppfatte hva som blir sagt. Strøm sier at dette er blitt vanlig, og at han tror det er Mongols som forstyrrer linjene.

– Det er tøft å stå i dette. Vi er blitt påpasselig med å låse dørene. Jeg er ikke redd, men situasjonen krever sitt, sier Einar Strøm om de to siste ukene.