Partileder Erna Solberg (H)  sier til NTB at kritikken er som forventet.

Partileder Erna Solberg (H) sier til NTB at kritikken er som forventet.

Foto: Terje Bendiksby/NTB

Retter enstemmig sterk kritikk mot Erna Solberg

En samlet kontroll- og konstitusjonskomité fremmer sterk kritikk av Høyre-leder Erna Solberg for brudd på habilitetsregelverket.

– Flertallet mener at Solberg i utilstrekkelig grad har overholdt sin undersøkelsesplikt overfor ektemannens aksjehandel, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

Ektemannen Sindre Finnes handlet aksjer i stor skala mens hun var statsminister, noe som har ført til at hun var inhabil i en rekke saker.

Derfor mener komiteen at Stortinget bør vedta at det er sterkt kritikkverdig at Erna Solberg i sin tid som statsminister var inhabil i flere saker behandlet av hennes regjering.

Skiller seg ut

Solbergs sak skiller seg klart ut blant de mange habilitetssakene, mener Frode Jacobsen, som er Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Den dreier seg om svært omfattende brudd på habilitetsregelverket gjennom en periode på åtte år, der hun var statsminister og den øverste ansvarlige for regjeringen og landet. Det gjør den spesielt alvorlig, og derfor fremmer vi også sterk kritikk av Erna Solberg i innstillingen, sier han.

– Alvorlig

Det er alvorlig når en statsminister er inhabil og når omfanget av den potensielle inhabiliteten ikke er mulig å etterprøve, understreker komitéleder Peter Christian Frølich (H).

– Systemet som hun la opp til for å sjekke mulige aksjehandler i familien, har i ettertid vist seg ikke å være holdbart, sier han.

Solberg har selv hevdet at hun var uvitende og ble forledet, men Frølich påpeker at hun kunne ha sjekket dette grundigere.

Støre og Solberg

Komiteen retter også kritikk mot Tonje Brenna (Ap), Anniken Huitfeldt (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp). 

Dette er habilitetssakene

* Daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) varslet 20. juni 2023 at hun hadde vært inhabil da hun utnevnte en venn til styreverv i Wergelandsenteret. Hun erkjente å ha gjort «alvorlige feil».

* 23. juni gikk kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) av fordi hun hadde tildelt viktige verv til venner. Hun avviser at hun hadde til hensikt å bryte reglene.

* 21. juli gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) av fordi han hadde kjøpt aksjer i selskaper han behandlet kontrakter for i regjering. Det dreide seg om aksjer i Kongsberg-gruppen.

* 30. august ble det kjent at utenriksminister ektemannen til Anniken Huitfeldt (Ap) hadde handlet aksjer uten at hun var kjent med det, noe som hadde vært et brudd på habilitetsreglene. Huitfeldt gikk av som utenriksminister i oktober, noe regjeringen avviste var direkte knyttet til habilitetssaken.

* Dagen etter ble det kjent at Høyre-leder Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes hadde kjøpt og solgt aksjer mens kona var statsminister. Omfanget av denne aksjehandelen ble imidlertid først kjent utover høsten. Finnes har siden lovet å slutte med handel med enkeltaksjer og finansielle instrumenter.

* Disse sakene er gjennom mange måneder blitt gjennomgått av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som i dag legger fram sin konklusjon.

(NTB)

Både tidligere statsminister Erna Solberg (H) og sittende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får kritikk for mangelfulle habilitetsrutiner i regjeringen.

Bedre opplæring, rutiner og praksis kunne ha redusert sannsynligheten for at det ble gjort feil rundt habilitet, og Støre og Solberg bærer deler av ansvaret for dette, konkluderer kontrollkomiteen.

– Tilbakemeldingene fra departementene viser en såpass ulik praksis at det er hevet over enhver tvil at det var og er betydelige mangler i måten regjeringen i fellesskap forholder seg til habilitetsregelverket på, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram komiteens konklusjoner onsdag.

– Komiteen mener derfor at Stortinget bør vedta at det er kritikkverdig at både regjeringen Solberg og regjeringen Støre har hatt mangelfulle rutiner for å forhindre brudd på habilitetsregelverket.

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen Frode Jacobsen sier habilitetssakene viser at det over tid har vært lav bevissthet rundt spørsmål knyttet til habilitet, og hvordan det påvirker tilliten til politiske beslutninger.

– Derfor samler et enstemmig Storting seg i dag om kritikken både Erna Solbergs regjering, og den sittende regjeringen, sier han.

Krever skjerping av habilitetsreglene

Kontrollkomiteen på Stortinget er enige om flere grep for å stramme inn i rutinene og regelverket for habilitet i regjeringsapparatet.

– Vi i komiteen er opptatt av at vi gjør det vi kan for å minimere sjansen for at dette kan skje på nytt. Dette bør vi gjøre gjennom forbedringer i regler og rutiner, samt at vi sikrer offentligheten og pressen innsyn i prosessene for å bidra til at potensielle fremtidige saker avdekkes, sa saksordfører Grunde Almeland (V) da han la fram kontrollkomiteens innstilling om habilitetssakene knyttet til flere tidligere regjeringsmedlemmer.

Komiteen foreslår flere endringer i reglene og rutinene. Blant annet ber de regjeringen gjøre en analyse om hvordan departementene driver opplæring om habilitetsregelverket, og vurdere å utforme en felles praksis.

De ber også regjeringen om å gjøre endringer i habilitetsreguleringen i forvaltningsloven.

– Videre ber vi regjeringen vurdere å innføre en rutine om å skriftliggjøre habilitetsvurderinger gjort av statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere, samt vurdere en større grad av åpenhet om habilitetsvurderinger som foretas i departementene av politisk ledelse i departementene.

Til slutt bes regjeringen om å gjennomgå gjeldende rutiner og regelverk, og på hvilket nivå de skal reguleres.