Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Populære ordførere vippes ut av taperne

– Folkeviljen blir ikke respektert når valgets tapere kan rotte seg sammen for å få ordføreren, mener Venstre-politiker Erling Moe.

Moe, som er fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre og fylkestingspolitiker, har sett flere eksempler på dette i eget distrikt. Han har fått reaksjoner fra folk som sier de ikke synes det noen vits i å stemme, når partiene gjør som de vil etter valget.


– Vi tok opp saken i landsstyret i Venstre etter valget, fordi enkelte av våre ordførere har lidd en slik skjebne, sier Moe til Kommunal Rapport.


Han mener at der det er en tydelig vinner som senere blir skjøvet ut i kulden, reagerer folk.


– Ved neste valg bør langt flere ha direktevalg på ordfører, mener Moe.



Henjum ut i Vågsøy

Eksemplene er mange. Én valgvinner som må finne seg ny jobb, er ordfører Liv Henjum i Vågsøy i Sogn og Fjordane. Hun og Venstre fikk 34 prosent av stemmene og 13 av 37 mandater i kommunestyret. Henjum selv var den som fikk flest personlige stemmer og slengere. Men torsdag etter valget holdt de andre partiene en pressekonferanse, hvor de erklærte at de hadde samlet seg om Aps ordførerkandidat. Venstres gruppe ante ingenting, og det største partiet blir satt på sidelinjen.


Den nye ordføreren, Roger B. Silden (Ap), som har en sjumannsgruppe bak, seg sier til Sunnmørsposten:


– Alle velgere må da vite at det er flertallet av dem som blir valgt inn som bestemmer.



Ut i Trøndelag

I Ørland i Sør-Trøndelag skjedde det samme med Sp-ordfører Hallgeir Grøntvedt. Han leder det største partiet og fikk flest personlige stemmer. Men de andre partiene samlet seg om en Ap-ordfører.


Grøntvedts populære kollega i Rennebu fikk samme medisin.


– Folk som har stemt på ulike partier har kommet til meg og sagt at de synes det er håpløst, forteller ordfører Tora Husan (KrF) i Rennebu.


Husan fikk flest slengere og kumuleringer, og KrF ble største parti. Men de to som gikk mest tilbake, nemlig Sp og Ap, fant sammen, og dermed er det over og ut for Husan.


Også i Namsos i Nord-Trøndelag blir valgets vinner satt på sidelinja. SV ble største parti, men Høyre og Ap slår seg sammen, slik at sittende ordfører Snorre Ness (Ap) kan fortsette.