Ordfører Charlotte Therkelsen (R) og resten av kommunestyret i Kragerø må vedta nytt budsjett og økonomiplan så raskt som mulig, lyder orderen fra Statsforvalteren.

Ordfører Charlotte Therkelsen (R) og resten av kommunestyret i Kragerø må vedta nytt budsjett og økonomiplan så raskt som mulig, lyder orderen fra Statsforvalteren. 

Foto: Terje Lien

Statsforvalteren opphever Kragerøs budsjett og økonomiplan

Kommunestyret i Kragerø har fått frist til 30. juni med å vedta nytt budsjett og økonomiplan.

Årsbudsjett for 2024 og økonomiplan for 2025–2027 ble vedtatt av flertallet i kommunestyret i desember i fjor. Et mindretall i kommunestyret klaget vedtaket inn til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Nå har Statsforvalteren konkludert.

Peker på tre forhold

Ifølge Statsforvalteren har kommunestyret lagt til grunn høyere skatteinntekter enn prognosene fra både regjeringen og KS. Statsforvalteren mener det heller ikke er samsvar mellom kommunens vurdering av inntektene fra konsesjonskraft, og forventede strømkostnader.

I tillegg mener Statsforvalteren at det ikke er tydelig nok forklart hvilke tiltak som er iverksatt innenfor helse og omsorg for å synliggjøre de reduksjonene som er nødvendige for å få til balanse i regnskapet ved årets slutt.

– Dette bryter med kravet om realistiske forutsetninger i budsjetteringen, sier fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad til egen nettside.

Maner til endringer

Regnskapet for 2023 viser at Kragerø kommune pådro seg et betydelig merforbruk i fjor. Kommunen ligger an til å bli registrert i Robek etter kommunestyrets behandling av regnskapet.

– Kragerø har en omfattende jobb foran seg for å få økonomien i balanse igjen. Vi er bekymret for at det også kan bli merforbruk i år. Det er derfor viktig at kommunen nå gjør endringer som gir innsparingseffekt både på kort og lengre sikt, sier Syrstad.

Han ber kommunestyret vedta nytt budsjett og økonomiplan så raskt som mulig, og senest innen 30. juni.

Ikke overrasket

Ordfører Charlotte Therkelsen (R) sier at det er logisk og forventet at budsjettvedtaket blir opphevet. 

– Den politiske jobben blir å være enda mer konkret for inneværende år, og så klart «rydde bort» de vedtakene som statsforvalteren mener er for usikre til at de kan bli stående, uttaler Therkelsen til kommunens nettsider.

Hun legger samtidig til at hun forventer at kommunedirektøren kommer tilbake med konkrete tiltak for hvordan man har tenkt å redusere farten innenfor helse og omsorg-sektoren i inneværende år.

– Tallene må konkretiseres i det nye budsjettforslaget, slik at formannskapet og kommunestyret kan gjøre et vedtak som står seg over tid. Sektoren har over tid vært i budsjettmessig ubalanse, det er ikke holdbart om vi skal få kontroll over økonomien, sier ordføreren.

Tidligere denne måneden opphevet Statsforvalteren i Vestfold og Telemark Midt-Telemark kommunes økonomiplan for 2025–2027.