Ill.foto: Colourbox.com
Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Folkeveksten stopper nesten opp

Nye folketall bekrefter at antallet innbyggere nå vokser langt mindre enn i tidligere år. I småkommunene faller nå innbyggertallet. Sjekk utviklingen for din kommune.

Bare 10.616 nye innbyggere i 2. kvartal er den minste veksten i folketall siden EU ble utvidet i 2006, opplyser Statistisk sentralbyrå i dag, mandag.

Dermed bekreftes trenden fra tidligere kvartaler. Hittil i år har folketallet økt med under 20.000 innbyggere, noe som er langt mindre enn tidligere.

En kort analyse av tallene viser at folketallet så langt i år har sunket i kommuner med under 2.000 innbyggere. Også blant kommuner med mellom 2.000 og 5.000 innbyggere faller folketallet i halvparten av dem.

Til sammen 152 kommuner mister nå innbyggere. Effekten er blant annet at disse kommunene i teorien da også vil komme dårligere ut i fordelingen av rammetilskuddet framover. I tillegg har kommuner med fallende folketall gjerne også færre sysselsatte, noe som også fører til fallende skatteinntekter.

I enkelte småkommuner er folkeveksten likevel sterk. Namsskogan og Kvitsøy topper veksttabellen så langt i år, målt i prosent. Deretter følger den tradisjonelle vekstkommunen Nannestad, foran Lørenskog og Eidfjord. Alle disse har en vekst på over 2 prosent de siste seks månedene.

Dårligst er utviklingen i Loppa, Fedje og Grong, hvor folketallet har falt med 2,4 prosent siden nyttår. I Tydal, Stordal og Hyllestad er også nedgangen på 2 prosent eller mer.

Av de større kommunene er det Lillehammer som har den svakeste utviklingen så langt i år, med en nedgang på 0,5 prosent. Oppland er det fylket som mister innbyggere i år. I to av tre kommuner i fylket er folketallet lavere 1. juli enn 1. januar.

Nesten halvparten av folkeveksten er nå i Akershus og Oslo alene. Rogaland, som tidligere har hatt kraftig folkevekst, ligger nå under landsgjennomsnittet.