Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil ha fortgang i utflytting fra sykehjem

Helseminister Ansgar Gabrielsen sier at han setter inn et betydelig trykk for at det blir laget opplegg for utflytting av unge funksjonshemmete fra alders- og sykehjem.

Statsråden møtt representanter for funksjonshemmedes organisasjoner og KS, etter at det ble lagt fram en landsoversikt viser at rundt 120 funksjonshemmete under 50 år er plassert på alders- eller sykehjem.

- Men våre tall viser at rundt 90 av dem ikke ønsker å flytte ut. For de resterende, er det nå rundt ti som det ikke er noen utflyttingsplaner for. De aktuelle kommunene får nå klar beskjed om å lage et opplegg og fastsette dato for utflytting, sier Gabrielsen til Stavanger Aftenblad.

På møtet ble også midlertidig opphold på aldersinstitusjon drøftet.

- Jeg mener et midlertidig opphold maksimum er et år. Men etter tre måneder skal det foreligge en plan for utflytting. Det vil stadig komme nye personer, folk som er blitt funksjonshemmet etter trafikkulykke, eller fått sykdommer som medfører sterk funksjonshemning. Vi må få et system i kommunene, slik at det ikke blir noen tilbakefall der funksjonshemmete blir sittende på sykehjemmet. Men jeg opplever en helt annen vilje nå i kommunene til å få til gode ordninger, sier Gabrielsen.