Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo har lagt fram forslag til revidert budsjett og gleder seg først og fremst over å kunne nedbetale gjeld og tilbakeføre noe av det som ble tatt fra kommunens premieavviksfond i det opprinnelige budsjettet.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo har lagt fram forslag til revidert budsjett og gleder seg først og fremst over å kunne nedbetale gjeld og tilbakeføre noe av det som ble tatt fra kommunens premieavviksfond i det opprinnelige budsjettet.

Foto: Sturlason

Revidert Oslo-budsjett: Tilbakefører til fond og nedbetaler gjeld

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) vil bruke koronakompensasjonen og fjorårets ekstraordinære skatteinntekter til å «rydde opp». Forslaget til nytt inntektssystem for fylkeskommunene kan sette Oslo-økonomien ytterligere under press.

Tirsdag legger finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) fram revidert Oslo-budsjett for 2023.

– Det er et stort, men også et lite, revidert budsjett, sier Wilhelmsen til Kommunal Rapport.

Han gleder seg først og fremst over å kunne nedbetale gjeld og tilbakeføre noe av det som ble tatt fra kommunens premieavviksfond i det opprinnelige budsjettet. Totalt ble premieavviksfondet tappet med 700 millioner kroner etter at regjeringen ga Oslo en ekstra skatteregning på 1 milliard rett før jul.

– Vi rydder opp i den tidligere underfinansieringen av koronakostnader og tilbakefører 400 millioner kroner, sier Wilhelmsen.

Premieavviksfondet er kommunens fond for å håndtere fremtidige utgifter til premieavvik.

– Ingen kutt

Før jul i fjor var byråden i tvil om Oslo ville bli kompensert for alle koronautgiftene. Da manglet kommunen om lag 1,6 milliarder kroner i koronakompensasjon fra staten.

Nå gleder han seg over fullfinansiering av koronautgiftene. I tillegg kan Oslo, i likhet med flere andre kommuner, glede seg over ekstraordinære skatteinntekter på tampen av fjoråret.

– Vi vil bruke 1,6 milliarder kroner til å nedbetale gjeld, sier Wilhelmsen.

– Vil det komme kutt i det reviderte budsjettet?

 – Det er ikke lagt opp til noen spesielle kutt, sier Wilhelmsen.

Mer kompetanse

Ifølge byråden satses det særlig på eldreomsorgen og kollektivtrafikken i det reviderte budsjettet.

Byrådet vil bruke 175 millioner kroner til etter- og videreutdanning av helsepersonell i kommunen. Pengene skal settes inn på et kompetansefond, som skal fylles på i årene som kommer. Ufaglærte vil dermed få muligheten til å bli faglærte, og de med helsefag- eller sykepleierutdanning skal kunne ta etterutdanning.

– Vi vil også styrke bemanningen ved helsehusene, sier Wilhelmsen.

Byrådet har måttet tåle kraftig kritikk for forhold ved kommunens helsehus, både fra pasienter og pårørende.

Bekymret for lønns- og prisvekst

Kollektivtrafikken er en annen «budsjettvinner». Ifølge byråden settes det av over 400 millioner kroner for å unngå å kutte i tilbudet.

– Høye strømpriser og bortfall av inntekter under pandemien gjør at Ruter fortsatt sliter. Vi ønsker å holde hjulene i gang. Vi har utvidet familierabatten og vi setter ned prisen på månedskortet for barn og unge, sier Wilhelmsen.

På spørsmål om dette er nok til å innfri valgløftene for kollektivtransport ved forrige valg, svarer byråden:

– Vi gikk til valg på å kutte i kollektivprisene. Vi har allerede har innført rabatterte priser på trikk, buss og T-bane.

Byråden legger til at det også legges inn penger i det han omtaler som familieaktiviteter. Det betyr at det blir rabatterte priser på bading ved kommunens bassenger.

50 millioner kroner skal brukes til asfalt på veier, sykkelfelt og fortau. Han vil også bruke penger på boliger til flyktninger.

Selv om regjeringen har lovet å kompensere for den høye pris- og lønnsveksten, bekymrer den fortsatt Oslo-byråden. For å møte pris- og lønnsveksten, legger byråden inn 879 millioner kroner i det reviderte budsjettet.

– Dette gjør at folks lønninger går opp, noe som igjen betyr økte skatteinntekter, sier byråden.

Taper på ny fordelingsnøkkel

Oslo er både en kommune og fylkeskommune. Finansbyråden liker svært dårlig regjeringens forslag om å endre fordelingsnøkkelen for fylkeskommuner, slik de foreslår i kommuneproposisjonen for 2024.

– Oslo taper penger på et slikt forslag. Enda viktigere blir det å bruke pengene klokt, sier Wilhelmsen.

Oslo vil tape 33 millioner kroner neste år på forslaget. Dette vil øke til 130 millioner i 2027.

– Det er mye penger for en by med store levekårsutfordringer.

Ifølge Wilhelmsen må Oslo dekke inn tapet selv.

– Det er klart at det får konsekvenser når så mye penger blir borte. Det kan bety både kutt i tjenester eller utsettelse av investeringer, men det er for tidlig å si noe konkret om dette på nåværende tidspunkt, sier Wilhelmsen.