Pengene fra Havbruksfondet er nå fordelt mellom laksekommunene.

Pengene fra Havbruksfondet er nå fordelt mellom laksekommunene. 

Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Over 3 milliarder kroner i utbetaling fra Havbruksfondet

Sjekk selv hvor mye din kommune eller ditt fylke får utbetalt i 2022.

Kommunesektoren kan få utbetalt nesten 3,1 milliarder kroner i 2022, viser oversikten Fiskeridirektoratet offentliggjorde fredag. Av disse går 2,7 milliarder til kommunene og 386 millioner til fylkene.

Summen fordeles på 142 kommuner og sju fylkeskommuner – såframt Stortinget vedtar regjeringens forslag.

– Kystkommunene spiller en viktig rolle i å legge til rette for oppdrettsnæringa, og summen de nå får, er større enn ved forrige tildeling. Det betyr at disse kommunene får mer penger til skole, barnehage, eldreomsorg og utvikling i sine lokalsamfunn, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Mest til Frøya

Frøya kommune får utbetalt desidert mest, viser oversikten. I 2022 får Frøya utbetalt 115,9 millioner kroner. Frøya følges av Nærøysund, med 106 millioner kroner. På tredje plass kommer Senja, med 91 millioner kroner.

Av fylkeskommunene får Troms og Finnmark mest (drøyt 95 millioner kroner), etterfulgt av Vestland (82 millioner) og Nordland (drøyt 79 millioner).

Pengene i Havbruksfondet kommer i hovedsak fra produksjonsavgift som oppdrettsselskapene betaler, samt inntekter fra salg av nye konsesjoner. Årets auksjon ble imidlertid amputert på grunn av nyheten om den nye grunnrenteskatten for havbruksnæringen, ifølge Sjømat Norge.

I stedet for inntekter på mellom 8,2 og 8,8 milliarder, ble det bare solgt lisenser for 3,8 milliarder kroner, mener organisasjonen.

Kompensasjon på 800 mill.

Som en kompensasjon for tapet, har regjeringen lagt 800 millioner kroner ekstra inn i fondet

– Det er viktig for forutsigbarheten at kommunene nå vet hva de får å rutte med. I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at de skal sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes. Det gjør de nå. Sier vi det, så gjør vi det, sier Skjæran i pressemeldingen.

Om Stortinget gir sin tilslutning, vil Kommune-Norge få sin største utbetaling i ett enkeltår. I tillegg vil kommunesektoren motta en ytterligere overføring i 2023.

Fiskeridirektoratet foretar utbetalingen. Det vil skje så fort som mulig etter at Stortinget har behandlet forslaget fra regjeringen. Det blir sannsynligvis før jul, og senest på nyåret.