Byrådet i Oslo og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innstiller på at bystyre skal si nei til innstrammingene som regjeringen har foreslått i offentlighetsloven.

Byrådet i Oslo og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innstiller på at bystyre skal si nei til innstrammingene som regjeringen har foreslått i offentlighetsloven.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Offentlighet: Byrådet i Oslo sier nei til regjeringens forslag

Journalføringsplikten er knyttet til viktige og grunnleggende prinsipper om åpenhet i et demokratisk samfunn som vårt, påpeker Oslo-byrådet.

Byrådet vender tommelen ned for regjeringens forslag om å unnta organinterne dokumenter fra plikten til journalføring.

Forslaget fra regjeringen, som har møtt massiv motstand, innebærer at statlig og kommunal forvaltning helt kan utelate opplysninger om organinterne dokumenter fra postjournalen.

Oslo kommune har fått utsatt høringsfrist til 1. september, og byrådets innstilling er ikke behandlet i bystyret ennå.

Byrådet stiller spørsmål ved om det å innsnevre allmennhetens muligheter til å vite om at et dokument eksisterer, er en god vei å gå, selv om regjeringens forslag «synes å være foranlediget av innføring av et nytt sak-arkivsystem i departementene».

Dette vil gå på bekostning av åpenhet og gjennomsiktighet, mener byrådet.

Byrådet viser til at det allerede i dag er mulig å sladde opplysninger i postjournalen som kan unntas fra offentlighet, selv om muligheten i praksis kan være noe begrenset. Denne muligheten er tilstrekkelig til å ivareta forvaltningens behov for skjerming av opplysninger på postjournalen, heter det.

Byrådet mener dessuten det finnes andre måter å løse de tekniske problemene i sak- og arkivsystemet på som er mindre inngripende når det gjelder åpenhet.

«Kunnskap om et dokuments eksistens er etter kommunens syn en viktig demokratisk rettighet, som man bør være varsom med å innsnevre», heter det i innstillingen til bystyret.