– Dette er midler som utløser mye aktivitet og gode resultater, og det er gjerne slik en krone bevilget blir til to eller fire, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder i Viken, om Klimasats-ordningen.

– Dette er midler som utløser mye aktivitet og gode resultater, og det er gjerne slik en krone bevilget blir til to eller fire, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder i Viken, om Klimasats-ordningen.

Foto: Morten Brakestad

Klimasats fjernet fra statsbudsjettet

– Synd at regjeringen ikke ønsker å videreføre ordningen, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder i Viken og leder av fylkesordførerkollegiet.

I august sendte fylkesordførerkollegiet et brev til klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) der de ba ham om å styrke og videreføre Klimasats i statsbudsjettet for neste år.

– Vi har med bekymring sett en stadig svekkelse av Klimasats i de siste års statsbudsjett, skrev fylkesordførerne, og viste til at ordningen ble fjernet i forslaget til årets statsbudsjett, men reddet i budsjettforliket på Stortinget.

Fylkesordførerne er ikke blitt hørt. Det beklager Siv Henriette Jacobsen.

– Viktig støtteordning

«Fylkeskommuner og kommuner er viktige samarbeidspartnere for å redusere utslipp og nå bærekraftsmålene. Dette er midler som utløser mye aktivitet og gode resultater, og det er gjerne slik en krone bevilget blir til to eller fire. Klimasats er derfor en svært viktig støtteordning for oss i fylkeskommunen», skriver hun i en tekstmelding til Kommunal Rapport.

Hun legger til at hun er glad for at regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Enova med 400 millioner kroner og setter av 10 millioner til videreutvikling av naturregnskap.

KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) sa på KS' stormøte om statsbudsjettet fredag at hun tror – og håper – at Stortinget nok en gang sier nei til å skrote ordningen.

– Regjeringen foreslår dette til tross for at evaluering har vist at Klimasats har vært en avgjørende ordning for å gjennomføre klimatiltak i kommuner og fylkeskommuner, sa Helgesen.

Mye brukt ordning

Klimasats har eksistert siden 2016, og har vært en populær ordning. Totalt er det delt ut nær 1,3 milliarder kroner til vel 1.800 ulike prosjekter.

Miljødirektoratet, som administrerer ordningen, fikk i år 279 søknader om støtte til lokale klimatiltak fra 107 kommuner og fylkeskommuner.

Søknadene utgjorde 356 millioner kroner, mens tilskuddsrammen var på 100 millioner kroner.