Østre Toten kommune ble utsatt for et dataangrep i januar. Ingen er mistenkt i saken.

Østre Toten kommune ble utsatt for et dataangrep i januar. Ingen er mistenkt i saken.

Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen mistenkte etter dataangrepet i Østre Toten

Fortsatt er ingen mistenkt eller siktet etter dataangrepet i Østre Toten kommune i januar, men politiet har avdekket mulige angrep mot andre.

Saken har høy prioritet i distriktet, opplyser politiadvokat Marte Johansen i Innlandet politidistrikt.

– Politiet har skaffet seg et godt bilde av hvordan dataangrepet i kommunen er gjennomført, sier hun.

Østre Toten kommune ble rammet av et dataangrep 9. januar 2021. Noen hadde tatt seg inn bak brannmurene, slettet alle sikkerhetskopier og kryptert alle data.

Det førte til at ingen av de 1.300 ansatte i kommunen fikk brukt datasystemene sine. Kommunen anslo senere at rundt 30.000 dokumenter var omfattet av angrepet.

– På grunn av hensynet til etterforskningen kan vi ikke gå i detalj om hva etterforskningen så langt har avdekket. Saker av denne typen er erfaringsmessig komplekse og etterforskningen tar derfor tid, sier Johansen.

Gjennom etterforskningen har politiet avdekket mulige angrep mot andre.

– Det er gjennom vår etterforskning ikke funnet andre fornærmede i Norge. De mulige fornærmede ble varslet gjennom internasjonale samarbeidsorganer, sier Johansen.

Det er gjort flere beslag som er gjennomgått av politiet og Kripos. Framover skal ytterligere beslag hentes inn og gjennomgås, opplyser Johansen.

Datatilsynet ilegger Østre Toten et overtredelsesgebyr på 4 millioner kroner etter dataangrepet kommunen ble utsatt for i januar i år.

(©NTB)