Mandag starter forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune.

Mandag starter forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Hovedoppgjøret i Oslo i gang: – Nøler ikke med å streike om det blir nødvendig

I dag starter forhandlingene om hovedoppgjøret i Oslo kommune. Fagforbundet Oslo vil kreve en lønnsutvikling på linje med frontfaget i år.

Partene i oppgjøret møttes klokken 13 for å overlevere kravene.

Fagforbundet Oslo, som representerer mer enn 16.500 arbeidstakere i Oslo kommune, krever likt lønnstillegg for alle. De mener dette vil gi et løft for de lavtlønte i hovedoppgjøret for kommunen.

– Løsningen må være kronetillegg og ikke prosenter, sier Fagforbundets Per Egil Johansen, som er forhandlingsleder for LO Kommune Oslo.

Håper å unngå streik

Forhandlingene føres mellom Oslo kommune ved byrådsavdeling for finans, og de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS.

– Vi krever videre at hele oppgjøret skjer gjennom kollektive forhandlinger på sentralt nivå og at lønnstillegg gis i sin helhet på lønnstabellen. Det betyr at vi sier nei til lokale forhandlinger. Vi håper å unngå streik, men vi nøler ikke med å streike om det blir nødvendig, fortsetter Johansen.

Leder for Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, sier deres medlemmer de siste årene har fått svekket kjøpekraft.

– Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. I år må de ansatte i kommunene sikres bedre. Derfor krever vi en lønnsutvikling på linje med frontfaget 2024, sier Dehlin.

Krever mer enn frontfaget

Forhandlingsleder i Unio Oslo kommune, Marianne Lange Krog, mener at Oslo kommune må bruke lønn for å sikre kompetanse.

Unio Oslo kommune krever derfor reallønnsvekst og mer enn frontfaget i årets oppgjør.

– Oslo kommune må vise at de har konkurransedyktige lønnsbetingelser som gjør at våre medlemmer kan og vil jobbe her. Det har ikke Oslo kommune vist godt nok i de siste tariffoppgjørene, sier Lange Krogh.

Konkurransedyktig lønn

Akademikerne krever reallønnsvekst for sine medlemmer i Oslo kommune.

– Kunnskap, innsats og ansvar må anerkjennes med konkurransedyktig lønn, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okkenhaug.

Han sier Oslo kommune er avhengig av dyktige ansatte med høy utdanning for å nå sine mål innenfor blant annet klima, psykiatri og skole.

– Oslo trenger blant annet kvalifiserte lektorer i skolene, ingeniører som bidrar til grønn omstilling og psykologer som kan gjøre det bedre for psykisk syke i Oslo, sier Okkenhaug.

Attraktivt arbeidssted 

Også YS Kommune Oslo vil ha reallønnsvekst for medlemmene. Heltidskultur og heving av tillegg for ubekvem arbeidstid står også på kravlista.

– Det kommunale tjenestetilbudet går ikke rundt uten at alle hjula i maskineriet er med. Lønna må opp for å sikre at det skal være attraktivt å jobbe i kommunen. Derfor er dette lønnsløftet er viktig, sier forhandlingsleder i YS Kommune Oslo, Mona Bjørnstad.

Partene har frist fram til midnatt natt til 1. mai på å bli enige. Om forhandlingene ikke fører fram, går oppgjøret videre til mekling med bistand fra Riksmekleren.

Oslo kommune er et eget tariffområde og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området. (©NTB)

Forhandlinger i Oslo kommune

  • Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området.
  • Forhandlingene føres mellom Oslo kommune ved Byrådsavdeling for finans, og de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS.