Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) fotografert 16.02.2024
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) fotografert 16.02.2024Foto: Terje Lien

Frp fremmer mistillitsforslag mot Tonje Brenna

Fremskrittspartiet har ikke lenger tillit til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Partiet varsler nå mistillitsforslag mot Ap-statsråden når Stortinget senere i dag behandler habilitetssakene mot Brenna, Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og en rekke andre toppolitikere, skriver NRK.

– Brenna har bevisst valgt å holde tilbake opplysninger for Stortinget under behandlingen av kontrollsaken. Det er svært alvorlig, sier Frps nestleder Hans Andreas Limi til kanalen.

NTB har foreløpig ikke fått noen kommentar fra Brenna selv om mistillitsforslaget.

– Bør få konsekvenser

I en pressemelding viser Limi til jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen som uttaler seg til Dagens Næringsliv tirsdag. Her sier professoren at Brenna trolig har villedet kontrollkomiteen og Stortinget.

– Vi er enig med jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen som sier at det ikke å sende over de interne budsjettdokumentene, trolig har villedet komiteen, og med det også Stortinget. Dette bør få konsekvenser for Brenna, sier Limi.

Liten sannsynlighet for at Brenna må gå

NRK skriver videre at mistillitsforslaget fra Frp ikke ligger an til å få støtte fra noen andre partier, og dermed vil det falle ved votering.

Dermed sitter Brenna sannsynligvis trygt som statsråd. Brenna er i dag arbeids- og inkluderingsminister. Denne jobben tok hun over i oktober i fjor etter å ha vært kunnskapsminister.

Høyres Peter Frølich sier til Dagbladet at det er vanskelig å si om Tonje Brenna har brutt opplysningsplikten overfor Stortinget.

– Det er et alvorlig spørsmål. Det må kanskje vurderes i en egen undersøkelse, sier han til avisen.

Partiet konkluderte i forrige uke med å fremme «sterk kritikk» mot Brenna for brudd på habilitetsreglene.

– Vi står fast på vår sterke kritikk mot Brenna. Og all informasjon i hennes habilitetssak burde vært sendt til Stortinget tidligere, sier Frølich.

Ble kjent etter innstillingen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har innstilt på at Brenna skal få kritikk for at hun i sin tid som kunnskapsminister var inhabil i tildelingen av støtte til tre organisasjoner, samt i utnevnelsen av Frode Elgesem.

Kort tid før innstillingen ble offentliggjort 28. februar ble komiteen kjent med at Ap-nestlederen allerede våren 2022 skal ha fått kjennskap til at millioner regjeringen delte ut, også kom Utøya AS til gode. I styret for Utøya AS sitter Brennas ekssamboer, som hun har to barn med. Også to av hennes venninner sitter i styret.