Ordfører Britt Kristoffersen Løksa (Sp) i Hamarøy tror det blir noe tid før rådhuset igjen kan tas i bruk som kontorplass etter at bygget mista halve taket.
Ordfører Britt Kristoffersen Løksa (Sp) i Hamarøy tror det blir noe tid før rådhuset igjen kan tas i bruk som kontorplass etter at bygget mista halve taket.Foto: Johannes Sandberg, Hamarøy kommune

Dagen etter rådhustaket blåste av: – Vi står 'an a og vi tål en støyt

– Vi var forberedt på heftig vær, men ikke at taket skulle forsvinne, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa (Sp) i Hamarøy.  Kommuneansatte har fått reddet ut både utstyr, kunst og ei utstoppa gaupe.

Klokka 08.45 mandag morgen fikk ordfører Britt Kristoffersen Løksa (Sp) i Hamarøy en telefonoppringing. Hun hadde forberedt seg på uværet som var meldt og satt derfor på hjemmekontor, men var ikke forberedt på at når kommunedirektøren ringte, var det for å si: «Her for taket». 

Han hadde sittet på rådhuset sammen med resten av kommuneledelsen da de hørte et brak.

Kommunen satte umiddelbart krisestab via teams. De som var på kommunehuset, fant seg et trygt rom og kobla seg opp for en første korte prat. Deretter flytta de seg til Hamarøy-hallen, ifølge ordføreren.

Det jobbes iherdig gjennom dagen. Hvor skal vi jobbe, hva skjer, hva med utstyret i rådhuset, hva gjør vi nå?

Kommunehuset i Hamarøy dagen etter at halve taket ble borte. Opprydningsarbeidet er i gang.
Kommunehuset i Hamarøy dagen etter at halve taket ble borte. Opprydningsarbeidet er i gang.Foto: Johannes Sandberg, Hamarøy kommune

– Står 'an a

Senere på dagen skriver ordføreren en oppmuntrende melding på Facebook:

«Vær og nordlendinger. Vi står 'an a og vi tål en støyt. Og når den oppståtte faren er over og under kontroll, så kan vi heldigvis le av elendigheta. Hører bygda stusser over den hurtige innføringa av åpent kontorlandskap på kommunehuset, for eksempel».

Til Kommunal Rapport forteller hun at det første brannvesenet gjorde var å få kontroll på løse takdeler. Tross forrykende vær med vindkast opp i orkan styrke, bisto både brannvesen, sivilforsvaret og private. Entreprenør har vært på taket og fått dekka til med plast for å begrense skadeomfanget.

– Det er godt å se at når det er krise i virkeligheten, fungerer ting. Folk er på tilbudssida. Frivillige kom med rundstykker og kaker på natta. Jeg vil berømme viljen til å bidra, sier ordføreren.

Etter at taket på rådhuset i Hamarøy blåste av, var ordførerBritt Kristoffersen Løksa (Sp) med på å redde ut verdier fra bygget, blant annet kommunens utstoppa gaupe.
Etter at taket på rådhuset i Hamarøy blåste av, var ordførerBritt Kristoffersen Løksa (Sp) med på å redde ut verdier fra bygget, blant annet kommunens utstoppa gaupe.Foto: Siv Reidun Sandnes, Hamarøy kommune

Fikk hentet ut verdier

Men selv med førstehjelp og aktiv innsats har det trengt vann inn i korridorer i begge etasjene.

– Via forsikringsselskap og brannvesen fikk vi iverksatt RVR – restverdiredning. På slutten av dagen vurderte vi at ansatte kunne komme inn og hente utstyr. Vi tok også en del kunst. Gaupa bar vi inn i et tørt rom, sier ordføreren, som også har lagt ut bildet av seg selv på Facebook med det utstoppa dyret i armene.

Der skriver hun: «Det er nok ikke hver dag en Sp-ordfører verner om gaupa, men den utstoppa som står på kommunehuset må vi ta vare på».

Mellom 25 og 30 kommuneansatte jobber til daglig i rådhuset. Ordføreren er glad for at ingen kom til skade, at det bare var materielle ting. Nå jobber de med kontorkabalen.

– Vi har allerede utfordringer med plassmangel. Vi har ulike lokaler som kommunen bruker i dag, så vi må plassere noen litt her og litt der. I startfasen nå jobber folk hjemme. Men det er en del som har behov for kontor der de kan samhandle. Ordfører og saksbehandlere kan i en fase være hjemme. Vi er usikre på tidshorisonten, men det blir nok noe tid.

Bygningsdeler fra rådhuset i Hamarøy ligger strødd så vide omkring dagen etter taket blåste av.
Bygningsdeler fra rådhuset i Hamarøy ligger strødd så vide omkring dagen etter taket blåste av.Foto: Johannes Sandberg, Hamarøy kommune