Kommunene har søkt om støtte til både store og små prosjekter. Blant annet har Lørenskog søkt om 300.000 kroner for å øke panting hos aldersgruppen 16-25 år.

Kommunene har søkt om støtte til både store og små prosjekter. Blant annet har Lørenskog søkt om 300.000 kroner for å øke panting hos aldersgruppen 16-25 år.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Aldri før har kommunene søkt om mer støtte til lokale klimatiltak

128 kommuner og fylkeskommuner har søkt om 712 millioner kroner i støtte gjennom Klimasats-ordningen, ifølge Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet har fått til sammen 407 søknader fra kommuner i alle landets fylker. Aldri før har kommunene søkt om så mye i støtte fra Klimasats-ordningen. Det betyr stor konkurranse om potten, som i år er på rundt 220 millioner kroner, skriver de i en pressemelding.

– Ved prioritering av søknader legger Miljødirektoratet vekt på potensialet for utslippsreduksjoner på kort og lang sikt, samt i hvilken grad tiltaket vil bidra til omstilling, heter det i pressemeldingen.

Ifølge en foreløpig gjennomgang er klimahensyn i areal- og transportplanleggingen den kategorien med flest søknader i 2024, men mange søker også om å bruke ordningen til å redusere utslipp fra bygge- og anleggsprosjekter og gjennom offentlige anskaffelser.

Klimasats er en støtteordning hvor kommuner, fylkeskommuner og Longyearbyen lokalstyre kan søke medfinansiering for å redusere utslipp av klimagasser og tilrettelegge for omstilling til lavutslippssamfunnet, ifølge Miljødirektoratet.

Siden 2016 har over 2000 prosjekter i hele landet fått tilsagn om Klimasats-støtte. (©NTB)