MDG med Arild Hermstad da de startet valgkampen i Oslo.
MDG med Arild Hermstad da de startet valgkampen i Oslo. Lise Åserud

MDGs fall blant de unge: – Vi har ikke vært flinke nok til å presentere løsninger

 – Vi har ikke vært flinke nok til å presentere løsninger, konstaterer talsperson Margit Martinsen i Grønn Ungdom etter tilbakegangen i skolevalget.

Miljøpartiet De Grønne (MDG), som fikk hele 10,9 prosentpoeng ved valget i 2019, faller stygt i oppslutning hos landets skoleelever. Med bare 3,8 prosent av stemmene havner partiet under sperregrensen. 

– Resultatet er selvfølgelig veldig kjipt. Vi seilte veldig opp med vinden i 2019 da det var klimastreik. I år er ikke klima høyest på agendaen. Men unge er også vanlige mennesker, som andre. Det er ikke obligatorisk at de skal bry seg om klima. Det er helt greit at unge også bryr seg om størrelsen på lommeboka og skolehverdagen, sier Martinsen.

– Vi har slitt utrolig mye etter pandemien med å mobilisere nok folk, sier talsperson Margit Martinsen i Grønn Ungdom, som er ungdomspartiet til MDG.

– Vi har slitt utrolig mye etter pandemien med å mobilisere nok folk, sier talsperson Margit Martinsen i Grønn Ungdom, som er ungdomspartiet til MDG.

Foto: Grønn Ungdom

Nederst i artikkelen kan du se i hvilken grad skolevalgene i 2019 samsvarte med kommunevalget samme år.

 Har manglet paneldeltakere

Høyre og Frp ble vinnerne i årets skolevalg, og Unge Høyre-leder Ola Svenneby ertet mange på seg da han erklærte at generasjon Greta Thunberg er død. Svenneby beklaget dagen etter uttalelsen, og Martinsen sier at hun vet at Unge Høyre-lederen er opptatt av klimapolitikk.

– Vi vet at Unge Høyre vil ha klimahandling. Vi skulle ønske de var opptatt av å mobilisere til klimapolitikk, selv om vi ikke har de samme løsningene, i stedet for å harselere, sier Martinsen.

– MDG evaluerte forrige valgkamp, i 2021, da partiet falt kraftig. Hva har gått galt nå?

– Vi har ikke vært flinke nok til å presentere løsninger. Vi har dessuten slitt utrolig mye etter pandemien med å mobilisere nok folk. På skolevalgene har vi hatt en tidel av debattantene til Unge Høyre og Sosialistisk Ungdom. 50 Grønn Ungdom-medlemmer har sittet i panelet på 353 skolevalg. De har gjort en fantastisk jobb. 

– En video fra talsperson Tobias Stokkeland i Grønn Ungdom er nummer tre mest sett av videoer fra ungdomspartiene på videodelingsplattformen Tiktok. Kunne dere satset mer på sosiale medier?

– Valgresultat tilsier at vi kunne gjort det bedre. Men jeg er ikke medieforsker, og det er vanskelig å vurdere hvordan algoritmene fungerer, hva som eventuelt er vår skyld og i hvilken grad algoritmene prioriterer høyresidens politikk framfor annen politikk.

Høyre med størst variasjon i 2019

I hvilken grad gir skolevalgene et sannsynlig bilde av hvordan det endelige valgresultatet vil bli? Resultatene kan variere, blant annet fordi alle elever på videregående skole kan stemme, ikke bare 18-åringer.

391 skoler var påmeldt skolevalget i år. Nesten 140. 000 elever avga stemme, og valgdeltakelsen ligger på 76,3 prosent.

I 2019 hadde Høyre størst variasjon mellom skolevalg og det endelige resultatet.  Sp kommer som nummer to i variasjon.