– Dere har tatt lederskap lokalt. Dere markerer at samfunnet skal skapes og utvikles nedenfra, sa Sanner til et fellesmøte mellom de to fylkestingene. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– Dere har tatt lederskap lokalt. Dere markerer at samfunnet skal skapes og utvikles nedenfra, sa Sanner til et fellesmøte mellom de to fylkestingene. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sanner berømmer trønderne for lokalt lederskap

For første gang på 44 år endres fylkesstrukturen i Norge. Trønderne slår seg sammen i ett Trøndelag og mottar hyllest og ros fra regjeringen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sparte ikke på rosen etter at de historiske vedtakene om å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag til ett fylke var unnagjort på Stiklestad onsdag formiddag.

– Dere har gjennom denne prosessen vært et eksempel for andre regioner i Norge. Dere har ikke lent dere tilbake og ventet på nasjonale beslutninger. Dere har tatt lederskap lokalt. Dere markerer at samfunnet skal skapes og utvikles nedenfra, sa Sanner til et fellesmøte mellom de to fylkestingene.

Ta opp kampen

Han minnet om at det er første gang siden Bergen ble innlemmet i Hordaland i 1972, at fylkesstrukturen endres.

– Det kan tenkes at andre deler av landet ikke er begeistret over et enda mer sammensveiset Trøndelag. At det er nok med Rosenborg. Til dem vil jeg si: Ta opp kampen, vis muskler og gjør som trønderne, oppfordret Sanner.

Vedtakene ble symbolsk nok gjort i to parallelle fylkestingssamlinger på historiske Stiklestad. Begge fylkene søker Stortinget om å få slå seg sammen. Stortinget vil få saken lagt fram før sommeren, og det nye Trøndelag vil kunne være en realitet fra 1. januar 2018.

De to trøndelagsfylkene er dermed klart først i løypa i prosessen der regjeringen ønsker å erstatte dagens 19 fylkeskommuner med 10 regioner.

– Flere oppgaver

I de to fylkestingssamlingene satt ordet «historisk» løst, men debattene om sammenslåing var også preget av stolthet over å lede an i regionaliseringsprosessen.

– Vi går foran med et positivt vedtak. Vi mener at Trøndelag styres best fra Trøndelag. Derfor forventer vi også å få overført nye oppgaver til det sammenslåtte Trøndelag, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag ved innledningen til den historiske debatten, med klar adresse til regjeringen.

Ikke folkeavstemning

Utfallet i Sør-Trøndelag var langt klarere enn i nord. Her gikk 41 av 43 fylkestingsrepresentanter inn for sammenslåing. Det var én representant for Frp og én fra partiet Rødt som stemte mot.

Det skal ikke holdes folkeavstemning om fylkessammenslåingen, men en innbyggerundersøkelse viser at 54 prosent av de spurte er positive til at fylkene slår seg sammen.

Mindretall i nord

I Nord-Trøndelag var motstanden større; 14 av de 35 fylkestingsrepresentantene stemte mot sammenslåing.

Her hadde Senterpartiet og SV fremmet et forslag om å beholde Nord-Trøndelag som eget fylke. Dette fikk støtte fra 14 av de 35 representantene i fylkestinget, mens flertallet på 21 representanter i stedet støttet komitéinnstillingen om sammenslåing med Sør-Trøndelag. Det brøt ut applaus i salen da vedtaket var gjort.

Naboprat i sør

Og mens trønderne diskuterte sitt kommende Trøndelag, ble det tatt et nytt skritt i nabopraten om sammenslåing helt sør i Norge. Vest-Agder fylkesting inngikk onsdag formelt vedtak om å inngå forhandlinger med Aust-Agder om sammenslåing til ett Agder-fylke.

Ifølge Fædrelandsvennen innebærer dette vedtaket at Ap, SV og Frp ikke nådde fram med sitt krav om også å forhandle med Rogaland parallelt.

(©NTB)