Jan Tore Sanner
 (t.v.) tok i november i mot søknaden om sammenslåing fra Lardal-ordfører Knut Olav Omholt og Larvik-ordfører Rune Høiseth. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Jan Tore Sanner
 (t.v.) tok i november i mot søknaden om sammenslåing fra Lardal-ordfører Knut Olav Omholt og Larvik-ordfører Rune Høiseth. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nye Larvik er vedtatt

Regjeringen bestemte i dag å slå sammen Larvik og Lardal kommuner fra 2018. Det blir ikke ekstraordinært kommunevalg.

I november i fjor leverte de to kommunene søknad til kommunalminister Jan Tore Sanner (H) om å slå seg sammen. Da lovet Sanner en rask behandling. I dag kom det formelle vedtaket: Kommunene blir ett fra 1. januar 2018.

Særlig i Lardal har sammenslåing vært omstridt, ettersom det har vært stor motstand i befolkningen. Men flertallet i kommunestyret vedtok likevel å si ja til ekteskapet med sin mye større nabo. Lardal har i dag under 2.500 innbyggere, mens Larvik ligger på knapt 44.000.

“Det vil ikke bli avholdt et eget ekstraordinært kommunestyrevalg før kommunene slår seg sammen. Fra 2018 til lokalvalget i 2019 skal det nye kommunestyret ha tilsammen 43 representanter, hvorav 35 er fra Larvik (dagens kommunestyre) og 8 er fra Lardal”, melder Kommunaldepartementet i egen omtale av regjeringens vedtak.

Dette er den samme prosedyren som regjeringen legger opp til i Nye Sandefjord kommune. Men den er omstridt, ettersom den er i strid med kommuneloven - noe jussprofessor Jan Fridthjof Bernt har kommentert i sin faste spalte på Kommunal-Rapport.no.

I det nye kommunestyret skal hele Larvik kommunestyre møte, mens åtte representanter fra Lardal skal utpekes av kommunestyret i Lardal.

“Det nye kommunestyret kalles sammen til konstituerende møte innen utgangen av oktober 2017, slik det gjøres når det er holdt valg høsten før en sammenslåing, jf. inndelingslova § 27”, heter det i den kongelige resolusjonen. Den paragrafen gjelder imidlertid hva som skal skje når det faktisk er kommunevalg, noe det ikke vil være i 2017.