Tidligere kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fikk varm applaus hos de som vil ut av Kristiansand. Her sitter han med Nils Nilsen, tidligere politiker i Kristiansand bystyre.

Tidligere kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fikk varm applaus hos de som vil ut av Kristiansand. Her sitter han med Nils Nilsen, tidligere politiker i Kristiansand bystyre.

Foto: Tor Erik Schrøder

Gjelsvik fikk gåsehud av engasjementet i Søgne. Valgkampen i Kristiansand er i gang

Den 22. januar begynner folkeavstemningen om deling av Kristiansand. Begge leire er fullt mobilisert, og frontene er harde.

Søgne

Valgkampen begynte den 11.januar med to menighetsmøter som seg hør og bør på Sørlandet. De som vil at Songdalen og Søgne skal bli i Kristiansand hadde møte i aulaen på den nybygde videregående skolen. De som vil løsrive Søgne fra Kristiansand samlet seg i den gamle prestegården i Søgne. 

Det er ingenting å si på engasjementet blant folk i Søgne når Kommunal Rapport besøker de to møtene. Stappfulle saler og trampeklapp, for ingen gikk for å høre argumentene til dem som mente noe annet enn dem selv, og debatt var fraværende.

Kommunal Rapport spurte fem personer om hva de skal stemme. Les svarene i bildekarusellen her: 

Digital avstemning

Meningsutveksling og debatt skal skje nærmere avstemningen som begynner den 22. januar og varer til den 2. februar. Det blir en digital avstemning, men også mulighet for poststemmer. Alle som fyller 16 år i 2024 kan delta, men bare hvis de bor i tidligere Søgne eller Songdalen kommuner. De som bor i gamle Kristiansand kommune får ikke stemme. For som det ble sagt på møtet der folk vil ut av Kristiansand: Svenskene fikk heller ikke stemme da det skulle avgjøres om Norge skulle ut av unionen i 1905.

De som ønsker å holde kommunen samlet, kjører felles kampanje i Søgne og Songdalen. De har etablissementet med seg. Ordfører Mathias Bernander (H) i Kristiansand holder et flammende innlegg om å holde kommunen sammen. Han gruer seg til å jobbe med oppløsning av kommunen dersom det blir resultatet.

Klarer ordfører Mathias Bernander (H) å overbevise folk om at Kristiansand ikke skal splittes opp?

Klarer ordfører Mathias Bernander (H) å overbevise folk om at Kristiansand ikke skal splittes opp?

Foto: Tor Erik Schrøder

– Ingen skal ta identiteten fra dere. Jeg er fremdeles fra Tveit, selv om jeg er ordfører i Kristiansand, sier han.

Erik Spieler, som leder organisasjonen som ikke vil løse opp Kristiansand, er opptatt av økonomien.

– Vi har en kommune i dag som er en av de beste i Norge ifølge Kommunebarometeret, og en av de beste på lovoppfyllelse ifølge Generalistkommuneutvalget. Så vi har det veldig bra. Og det å skulle reversere og gå tilbake til noe vi ikke vet hva er eller hva kan bli, og bruke 250 til 400 millioner på det, det er ikke veldig lurt, sier Spieler.

Erik Spieler med to faner i Søgne, Kristiansand.

Erik Spieler med to faner i Søgne, Kristiansand. 

Foto: Tor Erik Schrøder

Besøk fra Ålesund

Oppløsningsmotstanderne har også invitert en gjest som nettopp har jobbet med å dele opp sin kommune, nemlig kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund. Haram er igjen egen kommune, og Hasseldal fortsetter i Rest-Ålesund. Reversering er ikke moro, sier Hasseldal.

– Reversering har veldig store økonomiske og personalmessige konsekvenser. Mange ansatte har vært veldig demotiverte for å gjøre denne jobben, og flere har sluttet. Men noen Haram-entusiaster har stått på med glød, og ære være dem for det, sier Hasseldal.

Haram og Ålesund skal etter skilsmissen ha flere interkommunale samarbeid enn før sammenslåingen.

– Et eksempel er kulturskolen. Haram får benytte vår kulturskole, mot betaling selvfølgelig, sier Hasseldal.

Søgneutbryterne leder

På møtet arrangert av de som vil ha Søgne kommune tilbake er det hallelujastemning. Det er denne gjengen som har æren for at det går mot folkeavstemning. De har stått på i flere år. Den siste meningsmålingen gjort av InFact for avisa KRS viser en liten overvekt av dem som vil skille Søgne fra Kristiansand. I Songdalen er det en liten overvekt for dem som vil bli i Kristiansand.

Leder av aksjonsgruppa «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake», Sigurd Berg Aasen, sier at det beste argumentet for å få Søgne ut av Kristiansand er å rette opp urett. Søgne kommunestyre sa i sin tid nei til å bli sammenslått med Songdalen og Kristiansand. Stortinget vedtok sammenslåing med en stemmes overvekt.

– Vi tror også at vi kommer til å få en bedre økonomi i Søgne enn vi har nå Kristiansand. Tjenestene vil bli bedre, sier Sigurd Berg Aasen. 

Berg Aasen og aksjonsgruppa hans har hele tiden ment at Stortinget fattet sin avgjørelse på feil grunnlag, at de ikke fikk full informasjon om hvordan avstemningene hadde foregått i de tre kommunene.

Rockestjerner fra Sp

Søgneutbryterne har også invitert gjester. Harams ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) forteller om hvor fint det er å være fri og kunne ta egne avgjørelser. Han springer lett over rekrutteringsproblemene til helsesektoren.

Så kommer stjernene fra Stortinget. Rødts Tobias Drevland Lund dundrer i vei til trampeklapp.

– Den kampen dere kjemper hører vi helt inn på Stortinget. En feil er begått. Den skal rettes opp. Vanskeligere er det ikke, sier han.

- En feil er begått. Den skal rettes opp. Vanskeligere er det ikke, sier Tobias Drevland Lund (Rødt).

- En feil er begått. Den skal rettes opp. Vanskeligere er det ikke, sier Tobias Drevland Lund (Rødt).

Foto: Tor Erik Schrøder

Det er stigning i programmet for nå gjøres det vei i trengselen for Senterpartiets rockestjerner. Tidligere kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik og Agder Sps stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland har tatt veien for å motta hyllesten.

Leder for Søgne ut av Kristiansand-aksjonen ,Sigurd Berg Aasen, flankert av stortingsrepresentantene Sigbjørn Gjelsvik(Sp) og Gro-Anita Mykjåland (Sp).

Leder for Søgne ut av Kristiansand-aksjonen ,Sigurd Berg Aasen, flankert av stortingsrepresentantene Sigbjørn Gjelsvik(Sp) og Gro-Anita Mykjåland (Sp).

Foto: Tor Erik Schrøder

– Uten Gjelsvik som kommunalminister hadde vi ikke kommet fram til en folkeavstemning. Tusen takk for denne muligheten, sier Berg Aasen. 

Gjelsvik returnerer rosen og får gåsehud av engasjementet, forteller han.

Denne saken har utløst et voldsomt engasjement i befolkningen i Søgne, og Berg Aasen ønsker å ta vare på det. Han ser for seg at det dannes en slags bygdeliste hvis Søgne igjen blir egen kommune, og ber folk som har lyst til å engasjere seg i Søgne-politikken om å komme opp på scenen. Rundt tjue personer kom fram, noen gamle politikere og noen helt ferske.

Dersom kommunene Søgne og Songdalen gjenoppstår, vil det skje fra 2026.

Kommunestriden i Kristiansand

Søgne og Songdalen er to av 13 kommuner som ble tvangssammenslått da Solberg-regjeringens kommunereform reduserte antallet kommuner fra 428 til 354.

I en folkeavstemning i 2016 var det 62,5 prosent som ville at Søgne skulle bestå som egen kommune. I Songdalen var det 57 prosent.

I Hurdalsplattformen skrev regjeringen at tvangssammenslåtte kommuner kunne bli oppløst dersom kommunestyret vedtar det og søker før 1. juli i år.

I desember 2021 sa Kristiansand bystyre nei til en folkeavstemning. Vedtaket i bystyret ble gjort med 39 mot 32 stemmer.

I november i fjor ble det klart at SVs stortingsgruppe sa ja til forslaget fra regjeringen som skal sikre folkeavstemning om oppsplitting av Kristiansand kommune.

Folkeavstemmingen skjer fra 22. januar til 2. februar