Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Inviterte familien inn i barnevernssakene

– Vi turte å jobbe med barnevern på en annen måte, sier barnevernslederen på Kongsberg. Svært få barn blir i dag plassert i eksterne fosterhjem. – Til barnets beste, mener Tone Risvoll Kvernes.

Årets kommuneprofil 2016

Årets kommuneprofil 2016 har tre kategorier: Ordfører, rådmann og andre ledere (politiske og administrative).

Leserne har foreslått kandidater. En jury har valgt ut to finalister i hver kategori.

Denne uka presenterer vi de to leder-finalistene, forrige uke ordførere og i siste ukeavis før jul rådmennene.

Kriteriene: Lederprisen kan gå til politiske og faglige ledere på nivåene under ordfører og rådmann. Det kan være alle folkevalgte og faglige ledere i etater og virksomheter. Han eller hun må ha utmerket seg i løpet av dette året. For politikere: Startet en viktig debatt, tatt et viktig politisk initiativ. For faglige ledere: Tatt initiativ til innovative løsninger, snudd en negativ utvikling.

–––—

For å stemme på Tone Risvoll Kvernes må du sende kodeordet leder 1  i en sms til 2377. Prisen for å stemme er 3 kroner for hver stemme.

–––-

– Hvis Kommunal Rapports lesere skal stemme meg fram som Årets kommuneprofil, så skal de stemme fram hele barnevernstjenesten på Kongsberg og det arbeidet vi har gjort for barn og unge. Det er jeg kjempestolt av, og jeg blir veldig rørt av å tenke på hvor mye vi har fått til, sier barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes i Kongsberg kommune.

Buskerudkommunen, med sine 25.000 innbyggere, har bemerket seg i Kommune-Norge med satsinga på såkalt familieråd og nettverk.

Det har gjort at kommunen har redusert antall akuttplasseringer i eksterne fosterhjem med nær 90 prosent siden 2013.

Risvoll får æren for Kongsbergs suksesshistorie, men hun understreker at den skal deles med øvrige ansatte i barnevernstjenesten.

– Vi var litt kreative og turte å gjøre noe nytt. Vi turte å jobbe med barnevern på en annen måte via familieråd og nettverk. Og det krever jo at hele ansattegruppa satser på det. Det gjorde de, så de var modige, sier Risvoll Kvernes til Kommunal Rapport.

– Familier er ganske kloke

Kort fortalt handler det om at familier og nettverk blir invitert til å påvirke aktivt i en barnevernssak. Metoden gir barnet og familien større innflytelse i en barnevernssak, og fører fram til en plan som skal bedre barnets og familiens situasjon. Resultatet kan bli at barnet flytter i fosterhjem til et familiemedlem, at barnet kan komme på helgebesøk til noen i familien, og/eller at storfamilien støtter familien i å gi omsorg til barnet.

– Som mange andre barnevernstjenester har vi tenkt at barnevernstjenesten har en veldig sentral rolle i å hjelpe barn, unge og familier som strever. Så har vi også oppdaget at familier og nettverk bidrar til å hjelpe barn og familier som strever. Det har vært en oppdagelse i at familier er ganske kloke – hvis vi tør å invitere dem inn og ta avgjørelsen sammen med oss. Det har vært en stor oppdagelse, forteller Risvoll Kvernes.

Bedre arbeidsmiljø

Innføring av metoden har også medført redusert sykefravær, og teamkoordinator Hanne Thorberg kan bekrefte at det i dag er mer ro i personalgruppa.

– Og vi møter mennesker på en helt annen måte. Det har mye med Tone å gjøre fordi hun viser de ansatte stor tillit, sier Thorberg.

Barneminister Solveig Horne (Frp) er i likhet med barnevernstjenesten på Kongsberg overbevist om at dette er framtidens barnevern. Tidligere i år la hun fram regjeringens fosterhjemsmelding, som blant annet sier at kommunene skal få plikt til å vurdere bruk av familieråd eller andre metoder for nettverkskartlegging når barn trenger et fosterhjem. Barns medvirkning og rett til å bli hørt styrkes ved bruk av familieråd i familieråd, viser en fersk rapport gjort av VID vitenskapelige høgskole på oppdrag fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet. I alt er det blitt fulgt 24 familieråd ved tre familievernkontorer i landet.

Les om de andre kandidatene her:

IKT-leder Kjetil Århus:Utvikler IT-løsninger for hele sektoren

Ordfører Harald Furre:Hevet fanen for homofile

Ordfører Rune Rafaelsen:Tok vare på flyktningene

Hvis du vil stemme på din kandidat til Årets kommuneprofil, må du vente til15. desember. Avstemmingen starter nemlig først etter at kandidatene i alle klassene er presentert.