Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Regionene dominerte debatten

Stortinget har debattert regionreform og kommunereform i over ni timer torsdag. Det var mest en regiondebatt, for regionreformen er lettest å ta for opposisjonen.

Det er ingen som brenner for den nye regionstrukturen. Den er et kompromiss. Frp og Høyre vil helst ha 0 regioner. Men 11 regioner er de halvveis til målet. Får de fortsette, får de kanskje oppfylt sitt ønske. Men de har altså fått til ti pluss Oslo, og er halvfornøyde.

Halvfornøyde folk jubler ikke, så dermed er det bare å hamre løs for opposisjonen. Og det har de gjort på Stortinget i dag. Særlig får Viken gjennomgå. Viken er Østfold, Akershus og Buskerud. «Bananen» rundt Oslo har blir latterliggjort og skrelt for argumenter. Fra Hvaler til Hallingskarvet er ikke en naturlig enhet. Det er blitt sagt mange ganger i dag.

Sverre Myrli (Ap)  fra Akershus etterlyste med høy røst folk som forsvarte de nye regionene, og da særlig Viken. 

– Jeg har ikke opplevd noe verre vedtak på mine 16 år på Stortinget enn Viken, tordnet Myrli.

Et lite forsvar kom fra tidligere fylkesordfører i Akershus, Nils Åge Jegstad (H).

– Kjernen i Viken er et tett befolket område som er en bo- og arbeidsregion. Her er det busser, tog og veier som binder området sammen. Det er en slagkraftig region med universiteter og kulturinstitusjoner, sa Jegstad.

Finnmarkingene er også forbanna på sammenslåingen med Troms. Telemark og Vestfold vil ikke ha hverandre, men Vestfold godtar det uten entusiasme. Telemark derimot, vil nok søke om oppløsning hvis det blir ny regjering.

Tidligere kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) skjelte ut sammenslåing av Sogn og Fjordane og Hordaland.

– Regionene har ikke fått noen verdens ting av oppgaver. Småfjask, sa hun.

Og det stemmer. Det kommer senere. Etter at et ekspertutvalg har utredet det.

Regionreformen er trolig elsket av bare en mann – nemlig av reformens far, Venstres André N. Skjelstad.  Han mener færre og større regioner motvirker sentralisering. Skjelstad synes elleve regioner er et fint tall, og tror de nye regionene blir viktige regionale samfunnsutviklere.

Alle de frivillige sammenslåingene var det få som snakket om. Selv Sp er for tre av fire sammenslåinger. En og annen representant, ofte en tidligere ordfører fra Høyre, var oppe og heiet fram reformen i sin kommune. Det ble felt en tåre for Bindal. Forsand og Sandnes fikk noen innlegg.

Tvangssammenslåingene viste hvor skillet går i Stortinget. De som godtar noe tvang, og de som er helt imot.

Men regionreformen er strukturreformenes akilleshæl. Derfor stakk opposisjonen kniven inn i hælen, og vred rundt.